www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Jonge zeearend Oostvaardersplassen vanaf vandaag te volgen!

8 juli 2020 Boswachter Tjibbe Hunink in Oostvaardersplassen

Afgelopen voorjaar is er weer een jonge zeearend geboren in de Oostvaardersplassen. Het dier dat op 3 juni 2020 is geringd heeft ook een zender gekregen, waarmee de bewegingen van de jonge zeearend gevolgd kan worden. Tot vandaag was dit alleen mogelijk voor de onderzoekers en de boswachters van de Oostvaardersplassen. Vanaf nu is de jonge vogel ook voor het publiek te volgen via de site van de Werkgroep Zeearend Nederland.

Onderzoek

Werkgroep Zeearend Nederland is voor het tweede jaar op rij bezig met zenderonderzoek naar de zeearenden in Nederland. Dit doen ze in samenwerking met Wageningen Environmental Research. Belangrijk onderdeel van het onderzoek is door middel van zenders kijken hoe de jonge zeearenden het landschap gebruiken. Daarnaast het in kaart brengen van onnatuurlijke sterfte door aanvaringen met onder andere windmolens, hoogspanningsmasten en verkeer. Via de site zijn de gezenderde vogels ook voor het publiek te volgen.

Jonge zeearend uitgevlogen

De jonge zeearend heeft afgelopen week de eerste voorzichtige vluchten gemaakt in de Oostvaardersplassen. Het jong wordt door de ouders nog steeds op het nest gevoerd. Het zal zich in de komende tijd dus nog veel ophouden in de directe omgeving van het nest. In de komende weken wordt de jonge arend steeds krachtiger en zal makkelijker grotere stukken kunnen vliegen. Het is dan ook wachten tot het dier haar eerste grote vlucht maakt en het Nationaal Park Nieuw Land zal gaan ontdekken.

 

Live zien

Wil je de zeearenden zelf bekijken dan heb je het meeste kans om ze te zien vanaf de Grote Praambult. Vanaf dit punt is ook het enorme nest in het moeras te zien. Daarnaast laten de arenden zich regelmatig bekijken vanaf de observatiehutten de Zeearend en de Schollevaar. Neem hiervoor wel een goede verrekijker mee. Succes kunnen we niet garanderen, maar een heerlijke en gezonde wandeling door een fantastisch gebied wel!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog