www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

De hertenbronst is los gebarsten

18 september 2020 Boswachter Jody Bennink in Oostvaardersplassen

Hert met bronstmanen. Foto: Tjibbe Hunnink

De bronsttijd in de Oostvaardersplassen is officieel los gebarsten. De herten proberen de vrouwen voor zich te winnen door zo hard mogelijk te burlen. Een groot spektakel waar de herten de confrontatie soms met elkaar aan gaan.

Wat is de bronst ook alweer?

De bronsttijd is de paartijd van hertachtigen (reeën, damherten en edelherten). In de Oostvaardersplassen gaat dat nu om de edelherten. Één maand in het jaar komen de herten (de mannen) en de hindes (de vrouwen) bij elkaar. Daarbij draait het om het paren. De herten, de mannen moeten proberen om de hindes voor zich te winnen om te mogen paren. De hindes bepalen wanneer dit gebeurt.

Hoe werkt dat dan?

De herten bereiden zich al voor in de maand maart. In deze maand werpt het hert zijn gewei af, waarna er direct een nieuw gewei op zijn kop groeit. Per dag kan er wel een centimeter aangroeien. Het gewei is in augustus volgroeid en wordt het nog bijgeschaafd, zodat het er imposant uit ziet en goed bruikbaar is voor de nodige strijd met andere herten.

De mannen piesen zichzelf helemaal onder en bakenen hun territorium af. Daarnaast zetten ze hun bronstmanen op en rollen ze nog even graag door de modder. Dit is om zo ‘mannelijk’ mogelijk over te komen.

Een burlend hert. Foto: Tjibbe Hunnink

De strijd

Wanneer een roedel hindes in het territorium komt van het hert zal deze de kans moeten pakken om te paren. Ook zal het hert zijn best moeten doen om de vrouwen bij zich te houden, want dat paren gebeurt niet zomaar. De hinde bepaalt wanneer het hert toe mag slaan. Het hert moet dus ook nog geduld opbrengen terwijl de hormonen door zijn lichaam gieren.

Natuurlijk bestaat altijd de kans dat herten in elkaars territorium komen. Dit betekent vaak een confrontatie en de strijd om de hindes. Ze burlen om indruk te maken op zowel de vrouwen als ook op de rivaliserende mannen. Wanneer het dreiggedrag niet werkt en het rivaliserende mannetje verlaat het territorium van het dominante hert niet, dan kan uiteindelijk een fysieke confrontatie niet uitblijven. Dit doen ze door met de geweien tegen elkaar aan te duwen. Een soort van getouwtrek, dat prachtig is om te zien en te horen. Wie de baas is mag paren, zo niet dan druip je als verliezend hert af om elders een poging te doen om een territorium te bezetten en daar de hindes voor je te winnen en begint het hele spel opnieuw.

Excursies

De bronst is van redelijk dichtbij te beleven. Door een excursie met ecokar te boeken ga je met een gids het kerngebied in om het indrukwekkende schouwspel te horen en te zien.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog