www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Wereld Trekvogeldag

6 oktober 2020 Boswachter Jody Bennink in Oostvaardersplassen

Een Lepelaar. Foto: Aaldrik Pot

Ben jij een vroege vogel, sla je graag je vleugels uit of ben je een beetje een vreemde eend in de bijt? Dan hoor je thuis op de Wereld Trekvogeldag! Op zaterdag 10 oktober wordt de trekvogel wereldwijd in het zonnetje gezet. Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders in Almere is zaterdag dé plek voor iedereen die geïnteresseerd is in (trek)vogels: van starter tot doorgewinterde vogelaar!

Trekvogels

Oktober is de maand bij uitstek voor het spotten van trekvogels. In het voor- en het najaar vliegen miljoenen vogels over Nederland naar een warme winterbestemming of broedplek. Ons landje ligt aan de ‘East Atlantic Flyway’, een belangrijke migratieroute voor vogels.

Nederland doet tijdens deze najaarsvogeltrek dienst als welkome rustplaats op de trektocht naar het zuiden. Dat zie je terug op vele plekken in Nederland, zo ook in het Nationaal Park Nieuw Land, de Oostvaardersplassen. Op de natte graslanden bijvoorbeeld zijn op dit moment vele honderden kieviten te zien. De ligging van de Oostvaardersplassen én het natte karakter van dit bijzondere wetland maakt het gebied zo uniek. De Oostvaardersplassen is in een halve eeuw uitgegroeid tot een gebied met hoge internationale betekenis.

Het spotten van trekvogels is goed mogelijk langs de randen van het kerngebied. Bijvoorbeeld vanuit Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders, of één van de vele vogelkijkhutten. Zoals de observatiehut ‘De Zeearend’, aan de rand van ‘De Waterlanden’. Hier heb je kans trekvogels als de grutto, kemphaan, slobeend of tureluur te kunnen ontdekken.

Activiteiten Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders

Bij Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders kun je tijdens de Wereld Trekvogeldag op pad met ervaren vogelaars, tijdens de vroege vogelwandeling of de roofvogelwandelingen. Of stap in de ecokar en ontdek het vogelleven in het kerngebied van de Oostvaardersplassen.

Leer vogels te herkennen aan hun geluid en uiterlijk en leer meer over het belang van rustgebieden zoals de Oostvaardersplassen. Daarnaast is ook de vogelringwerkgroep van Vogel- & Natuurwacht Flevoland deze dag aan het werk: aan het begin van het Julianapad, gelegen bij de vogelkijkhut ‘De Grote Zilverreiger’, wordt het vogelringen gedemonstreerd. Een unieke kans om vogels van dichtbij te bekijken en meer te weten te komen over het ringen. Deze activiteit is weersafhankelijk: bij veel regen of harde wind komt het vogelringen te vervallen.

Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders. Foto: Plan B Fotografie

Reserveren

Meer ontdekken over het bijzondere natuurfenomeen, de vogeltrek? Kom op 10 oktober naar de Wereld Trekvogeldag in het Natuurbelevingcentrum! Schrijf je in op de één van de activiteiten. De dag begint vanaf 8:00 uur met een Vroege Vogelwandeling. Voor meer informatie klik hier.

Vanwege de aangescherpte corona-maatregelen wordt er een aangepast programma aangeboden. De gratis activiteiten zijn helaas komen te vervallen; ook het kinderplein, informatiemarkt, lezingen en fotografie-wandelingen gaan niet door. Reserveren vooraf is verplicht (afgezien van de demonstratie vogels ringen). Speciaal voor de Wereld Trekvogeldag worden de excursies tegen een gereduceerd tarief aangeboden. De corona-maatregelen worden in acht genomen.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog