www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Essenlaantje wordt berken/elzenlaantje

2 december 2020 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

Deze week wordt een start gemaakt met het vervangen van de helft van de essen in het ‘Essenlaantje’ in het Oostvaardersveld langs het spoor bij de Oostvaardersplassen. De essen zijn namelijk getroffen door essentaksterfte. In verband met de veiligheid van de wandelaar zullen de zieke bomen worden vervangen door andere laanbomen.

Essentaksterfte

Heel spijtig, maar ook deze essen, die het monumentale laantje direct langs het spoor markeren, zijn de laatste jaren aangetast door de schimmelziekte ‘essentaksterfte’. De sluipende ziekte heeft afgelopen jaren grote delen van de essenopstanden in Flevoland aangetast en we zagen ons al enige tijd genoodzaakt om deze zieke bomen te vervangen door andere soorten.

Een paar jaar geleden constateerden we al symptomen van de schimmelziekte in de bomen langs het laantje. Dode takken in de toppen en trossen met zaden die lang blijven hangen. In het beginstadium van de ziekte lijkt het allemaal nog mee te vallen, maar nu we ook bomen in andere delen van het bos spontaan zien omvallen doordat ook de wortels zijn aangetast, moeten we ook de essen in het laantje gaan vervangen.

Symptomen van essenstaksterfte zijn dode takken en een overdaad aan zaden die ook na de bladval blijven hangen.

Om de veiligheid van onze bezoekers te kunnen waarborgen worden de essen in de komende jaren verwijderd en vervangen door nieuwe laanbomen.

In de bossen vallen zieke essen spontaan om doordat ook de wortels zijn aangetast

Nieuw laantje

Om het markante laantje te kunnen behouden worden niet alle bomen in één keer verwijderd. Dit jaar wordt de rij essen aan de spoorwegzijde verwijderd en worden hier nieuwe laanbomen geplant. De bomen aan de Praamwegzijde worden geleidelijk weggehaald, afhankelijk van de mate van aftakeling en ook direct vervangen door nieuwe laanbomen. Hiermee blijft het laantje als lijn in het landschap gedurende de vervanging van de bomen intact en kan de nieuwe aanplant ook de tijd krijgen om zich goed te ontwikkelen.

Helaas kunnen we de verwijderde bomen niet weer door essen vervangen. De kans dat deze boomsoort weer wordt aangetast door essentaksterfte is groot. Berken en elzen, soorten die ook bij deze bodem en het landschap horen, zullen dan beeldbepalend worden voor het laantje. De bomen die worden aangeplant hebben al een redelijke diameter en zijn bijna drie meter hoog.
We vinden het erg jammer dat de bomen in het markante laantje moeten worden vervangen en hadden de hoop dat de solitaire laanbomen minder aangetast zouden worden door de schimmelziekte. Het zal nog even duren voordat de laan weer ‘compleet’ is en de nieuwe bomen het wandelpad overspannen zodat wandelaars weer van een ‘volwassen’ laan kunnen genieten.

Meer weten over de essentaksterfte?

Bekijk dan de animatie over essentaksterfte.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog