www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Tel mee met het Nationaal Park Nieuw Land 2021 Soortenjaar!

5 januari 2021 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

foto: Alex Westerhof

Dit jaar is dé gelegenheid om bekende - maar ook nieuwe soorten planten, dieren en al het andere leven in de natuur op de kaart te zetten. Nationaal Park Nieuw Land organiseert samen met zijn partners het 2021 Soortenjaar. Je kunt gedurende het hele jaar je waarnemingen invoeren.

Foto: Wim Brink

In dit jongste nationaal park van Nederland is nog nooit eerder op zo’n grote schaal geïnventariseerd welke dieren en planten er leven. Er worden natuurlijk wel veel waarnemingen van vooral vogels in de Oostvaardersplassen, en ook op de Marker Wadden en Lepelaarplassen vastgelegd. Maar we willen graag een nog beter beeld krijgen van de natuurlijke rijkdom van het gebied door het 2021 soortenjaar te organiseren. Het is nu de gelegenheid om ook waarnemingen voor een groot aantal andere soortengroepen binnen één jaar vast te leggen!

Vele ‘soortenorganisaties’ hebben zich al enthousiast aangemeld om mee te tellen komend jaar. Wij zijn daar ontzettend blij mee, omdat we met deze kenners en vrijwilligers vanaf begin 2021 al de eerste soorten ‘op de kaart’ kunnen zetten. We zijn op zoek naar alle soorten; dieren, planten, maar ook ‘leven op microniveau’ zoals bodem- en waterdiertjes en insecten. Je bent welkom op de Marker Wadden, in de Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen en het Markermeer om mee te helpen met tellen.

Hoe kun je zelf mee doen?

Kijk voor meer informatie over hoe je mee kunt doen op de website van het Nationaal Park Nieuw Land of klik op de onderstaande QR-code om de app Obsidentify te downloaden en volg de stappen.

De geregistreerde soorten zijn direct te volgen via Waarneming.nl . Op 4 januari waren er al 168 soorten gezien, waarvan 104 verschillende soorten vogels.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog