www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Bufferbos

3 maart 2021 Boswachter Jody Bennink in Oostvaardersplassen

Doorkijkje in het Bufferbos

In het Bufferbos tussen de Oostvaardersplassen en de Lepelaarplassen is de afgelopen week hard gewerkt. Langs poelen en watergangen is opslag van wilgen verwijderd. Wat betekent dat en wat levert dat op voor de natuur?

Het gebied

Het Bufferbos ligt ten zuidwesten van de Oostvaardersplassen. Het is een gebied met een omvang van ruim 15 hectare en ligt langs het Jac. P Thijssepad. Wie er wel eens wandelt of er doorheen fietst is het hoogstwaarschijnlijk opgevallen het dat het een mooi en bijzonder stukje natuur betreft. Het landschap is afwisselend met land en poelen en dient als een ecologische verbindingszone tussen de Oostvaardersplassen en de Lepelaarplassen van Flevolandschap. Het bos gedeelte bevat voornamelijk wilgen en elzen.

Kaart Bufferbos

Opschot wilgen

Opschot is de uitbreiding van de bomen ondergronds via het wortelstelsel. Als er veel van dit soort opschot  langs watergangen ontstaat, groeien poelen en sloten dicht. Er komt namelijk geen licht meer op het water en daardoor kunnen poelen verlanden. Verlanden is een natuurlijk proces waarin water in moeras en vervolgens in land verandert. Daarom is het dus zaak om in het beheer vinger aan de pols te houden en regelmatig de opslag van wilgen weg te halen omdat we de afwisseling in het gebied en alle diersoorten die daarvan profiteren niet kwijt willen. In het najaar komen we hier nog een keer voor terug.

Wat levert het op?

Door het weghalen van het opschot levert dit meer open plekken en licht op het water, wat ten goede komt aan de zuurstofproductie en aan de groei van waterplanten die er van profiteren. Daarmee helpen we ook vele waterdieren als kikkers, salamanders en libellen, maar ook vogels en reeën die het kunnen gebruiken als drinkplek. Van het gezaagde hout zijn takkenrillen gemaakt die functioneren als schuil- en broedplekken voor vele dieren.

één van de poelen die vrij is gezaagd.

Prachtige plekjes

Naast de ecologische waarde levert het voor de wandelaar en fietser onderweg mooie doorkijkjes op. Her en der staat er een bankje met een prachtig gezicht over de waterpartijen in het gebied. Een mooi gebied waar de ijsvogels misschien zich in de toekomst gaat laten zien.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog