www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Voorjaarsbloeiers

22 maart 2021 Boswachter Jody Bennink in Oostvaardersplassen

Klein hoefblad

In een vorig blog schreef ik over de lente die lonkt. Over de kraamkamers voor vogels en reeën. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de planten in de natuurgebieden. Langzaamaan verschijnen steeds meer kleuren en de eerste voorjaarsbloeiers laten zich al veelvuldig zien.

Van winter naar lente

Het is in de ochtend eerder licht, de vogels hoor je al vroeg zingen en steeds vaker begint de zon weer te stralen. Niet alleen als mensen krijgen in dit mooie jaargetijde meer energie, planten en dieren krijgen dat ook. Langzaamaan groeit en bloeit alles weer op. We horen, voelen, zien en ruiken de lente en daarmee ook de voorjaarsbloeiers.

Grote ereprijs

Een kleurenpracht

Het gaat mij momenteel om de kleine bloeiende planten waar ik mij over verwonder. Als ik door onze natuurgebieden loop vallen mij de eerste lentekleuren op bij de grote ereprijs die weleens waar al wel een poosje bloeit. Het diep hemelsblauwe bloemetje is circa één centimeter. Dat is niet groot, maar wel opvallend. Het plantje heeft een korte levensduur. Voor de degene die nog niet van het bloeiende plantje hebben kunnen genieten, niet getreurd. Bij gunstige weeromstandigheden kan je de bloeiende grote ereprijs tot in het najaar wel aantreffen.

Andere planten die nu, in de vroege lente bloeien zijn bijvoorbeeld het kleurige, gele speenkruid en klein hoefblad. De gele bloemen van het speenkruid vouwen open in het zonnetje. Bij slecht weer laten ze zich niet zien. Klein hoefblad komt op vochtige plekken voor. Eerst bloeit de bloem en op een later moment groeien pas de bladeren. In het Hollandse Hout zijn ze makkelijk te vinden en kom je ze tegen langs de wandelpaden en bij de slenk.

April

De bloeiers met de kleurtinten paars en roze zijn binnenkort ook weer zichtbaar. Denk maar eens aan het groot hoefblad, paarse dovennetel, de dagkoekoeksbloem en robertskruid. Deze planten met mooie bloemen zijn weer te bewonderen vanaf ongeveer april.

Robertskruid

Zelf achterhalen wat je ontdekt aan kleurenpracht?

Wanneer je zelf een wandeling aan het maken bent door Nationaal Park Nieuw Land en je hebt geen idee wat je voor planten of bloemen aantreft, gebruik dan de ObsIdentify app van waarneming.nl. Zo kan je geheel er op eigen wijze achter komen wat er bloeit en groeit. Naast dat het leuk is, is het leerzaam en een goede aanvulling voor het 2021 Soortenjaar, een project in samenwerking met Nationaal Park Nieuw Land.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog