www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Het ‘peervormig draadwatje’ en de ‘onvoorspelbare bijvlieg’

8 april 2021 Boswachter Jody Bennink in Oostvaardersplassen

De onvoorspelbare bijvlieg waargenomen door Ineke Vuuregge

Het 2021 Soortenjaar is inmiddels ruim vier maand aan de gang en worden er mooie waarnemingen genoteerd. Ik blijf mij verwonderen over de vele soorten en vooral de benamingen zoals het ‘peervormig draadwatje’ en de ‘onvoorspelbare bijvlieg’.

Prachtige Nederlandse namen

Dankzij Jeroen Reinhold van Landschapsbeheer Flevoland kon ik de reuzenpaardenstaart noteren. Dit is een vaste plant uit de paardenstaartfamilie, die 180 centimeter groot kan worden. De plant heb ik vaker gezien, maar ik heb er nooit bij stil gestaan hoe bijvoorbeeld deze plant aan zijn naam is gekomen. Soorten hebben altijd een wetenschappelijke naam die lastig is om uit te spreken. In onze eigen Nederlandse taal krijgen de soorten een eigen naam waarbij de nadruk ligt op een eigenschap van de soort. De reuzenpaardenstaart is een reus van een paardenstaart en met wat creatieve gedachten kan ik mij er zeker wat bij voorstellen.

Het peervormig draadwatje waargenomen door Ton Eggenhuizen

Het peervormig draadwatje

Je moet het soms maar weten ook, want sommige soorten zijn echt een raadsel zoals het peervorming draadwatje of de onvoorspelbare bijvlieg. Waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord, maar ze bestaan echt. Wanneer ik zoek naar bronnen en informatie over het peervorming draadwatje en de onvoorspelbare bijvlieg kan ik sowieso concluderen dat ze allebei iets heel moois zijn. Het peervormig draadwatje is een slijmzwammetje dat je alleen met een microscoop of loep kan determineren. Met het blote oog is de soort ook zeker wel waar te nemen, maar is het op naam brengen ervan toch nog wel een lastige klus. Je kan het zwammetje omschrijven als een soort ieniemienie peervorming ballonnetje op een stokje dat leeft op hout. Kunstzinnig is het ook, want het is een prachtige natuurcreatie en zoals de naam het zegt, in de vorm van een peer.

De onvoorspelbare bijvlieg

De onvoorspelbare bijvlieg doet zijn naam eer aan. Zijn verschijning is onvoorspelbaar omdat deze vlieg nauwelijks wordt waargenomen, totdat hij ineens overal opduikt. Zo heeft hij vijf topjaren gehad in een kwart eeuw. Hopelijk wordt het voor deze vlieg dit jaar een topjaar. Daarnaast is de bijvlieg een vlieg, omdat hij behoort tot de familie van de zweefvliegen. En toch lijkt hij een beetje op een bij, omdat hij een aantal kenmerken daarvan heeft. De onvoorspelbare bijvlieg kan je vinden op meidoorn, boterbloem, duizendblad en sleedoorn.

Andere bijzondere namen die voorbij komen zijn de gekroesde haarmuts (mos), bosbesuil (nachtvlinder) en de Kartelhalskortschildkever (kever). Het is een leuke ontdekkingstocht naar allerlei soorten. Door rond te wandelen in de natuurgebieden kan je zelf ook allerlei soorten ontdekken. Wanneer je af en toe een stukje hout omdraait of onder een blaadje kijkt kan je van alles vinden zoals kevertje, vlinders en paddenstoelen.

Gekroesde haarmuts waargenomen door Tjibbe Hunink

1012 soorten

Leuk om te weten is dat op het moment van schrijven de teller inmiddels al op 1012 soorten staat en daarmee zijn we helft van onze zoektocht naar 2021 soorten in het Nationaal Park Nieuw Land. Ook jij kan mee tellen en ontdek je misschien wel leuke en nieuwe soorten. Door de ObsIdentify app te downloaden, een foto te maken en deze te uploaden help je al mee. Voor meer informatie over het 2021soortenjaar kijk op de website van Nationaal Park Nieuw Land.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog