www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Gezinsuitbreiding bij het zeearendenpaar in de Oostvaarderplassen

22 april 2021 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

Voor de volgers van dit blog kan de titel van dit blogje bekend voorkomen. Deze hebben we op 9 april 2020 ook gebruikt toen het zeearendpaar vorig jaar tekenen lieten zien van voergedrag. De indicatie dat er een of twee kuikens in het nest aanwezig zijn. Begin deze week zagen we het vrouwtje op het nest staan en het mannetje op een tak er naast. Iets later dan afgelopen jaar, maar ongetwijfeld tijd voor beschuit met muisjes.

Foto: Tjibbe Hunink

Er wordt niet langer gebroed. Het vrouwtje van het zeearendpaar staat op het nest en is zichtbaar bezig met iets wat bij haar poten ligt. Het mannetje kijkt toe. Geen idee wat hij denkt, maar hij zal misschien wel trots zijn. Onmiskenbaar de tekenen van nieuw leven in het nest van het zeearendpaar, dat de afgelopen twee jaar in de Oostvaardersplassen leeft en dus al meerdere nesten met kuikens heeft grootgebracht.

De trots van de Oostvaardersplassen

Met uitzondering van het jaar 2019 is de zeearend sinds 2006 als succesvolle broedvogel in het gebied aanwezig. Het gaat hier om het eerste broedgeval van de zeearend in Nederland sinds mensenheugenis. In 2020 waren er 20 bezette nesten in Nederland, waarvan 2 in ons Nationaal Park Nieuw Land. Gaaf om vast te kunnen stellen dat de soort het in de afgelopen jaren steeds beter naar zijn zin heeft in ons land. Factoren als voedselbeschikbaarheid, een rustige, waterrijke omgeving en broedgelegenheid zijn hierbij cruciaal en aan deze ‘voorwaarden’ wordt dus in tal van Nederlandse natuurgebieden voldaan.

En wat nu?

Als alles goed gaat zijn de jongen na 70 tot 90 dagen ’vliegvlug’ en hopen we halverwege juni de eerste vliegoefeningen te kunnen zien. Als het kan zullen we de jongen ringen om ze ook later te kunnen volgen wanneer ze uitgevlogen zijn en hun eigen gezin gaan stichten.

Sinds 2019 kunnen we meer te weten komen over vliegbewegingen en de actieradius van de zeearend dankzij een aantal gezenderde vogels.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog