www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Herfst. Tijd voor paddenstoelen.

18 oktober 2021 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

Kleibosbreeksteeltje foto: Marion Tieman

Een veelzijdige soortgroep die het afgelopen jaar nog weinig aandacht heeft gehad in het kader van het Nationaal Park Nieuw Land 2021 soorten jaar verdient het om in deze tijd even in het najaarszonnetje te worden gezet. Paddenstoelen zie je nu overal de grond uit piepen en maken een wandeling door het bos tot een veelkleurig ontdekkingsfeest.

Zoekkaart die het Speuren naar Sporen tot een uitdagende wandeling maakt.

Komende twee weken besteden we extra aandacht aan deze soortgroep en hebben we specialisten van de Werkgroep Mycologisch Onderzoek IJsselmeerpolders op bezoek in het Nationaal Park. Daarnaast worden er voor kinderen van 7 tot 14 jaar op 22 en 24 oktober excursies, onder de dubbelzinnige titel ‘Speuren naar sporen’ georganiseerd. Dus als je nog tijdens de herfstvakantie iets leuks met kinderen wil ondernemen, geef je dan op!

Wat cijfers

Geschubde inktzwam foto: Jan Pols

Even wat getallen over paddenstoelen in het Nationaal Park Nieuw Land. Vanaf januari 2021 worden via een ‘Bioblitz’ alle soorten planten, dieren en paddenstoelen binnen de begrenzing van het Nationaal Park via waarneming.nl geregistreerd. De teller voor de soortgroep paddenstoelen staat tot op vandaag op 177 verschillende soorten. Dit lijkt misschien veel, maar wetende dat we in Nederland zo’n 5000 soorten kunnen tegenkomen is dit een relatief beperkt aantal.

Via waarneming.nl weten we dat er in de afgelopen jaren binnen de contouren van het Nationaal Park 329 verschillende soorten paddenstoelen zijn geregistreerd. Dit aantal is dan ook een indicatie voor wat we potentieel in dit gebied aan soorten zouden kunnen tegenkomen. Er valt dit jaar dus nog wat te (her)ontdekken.

De registraties van paddenstoelen hebben een piek in het najaar en de winter.  Tot en met maart 2021 werden er bijna 80 paddenstoelen geregistreerd en vanaf september tot nu 50 soorten. Het voorjaar en de zomer waren goed voor 50 soorten.

Wat zijn paddenstoelen eigenlijk?

Paddenstoelen zijn de vruchten van schimmels. Ze groeien aan minuscule schimmeldraden die in de grond, tussen dode bladeren of in dood hout zitten. Van al dat dode plantmateriaal maken schimmels samen met bacteriën humus. Daarin zit weer voedsel voor planten, bomen en struiken. Dat is waarom we vaak dood hout laten liggen. Het is onderdeel van de kringloop van de natuur.

Ze groeien snel onder vochtige en relatief warme omstandigheden. Vandaar dat de natte herfst met nog wat na-ijlende zomertemperaturen ideaal is voor de soortgroep.

Gewone zwavelkop foto: Marion Tieman

Opruimers

Zonder bodemschimmels en hun bodemschimmels zou het maar een rommeltje zijn. Met hun schimmeldraden ruimen ze organisch materiaal op zoals bladeren, hout en dode wormen. Paddenstoelen zijn een soort stofzuigers! Meer dan 90% van organische reststoffen wordt verteerd door schimmels. Zonder hen zou een bos in zijn eigen afval omkomen.

Meer vormen dan alleen de paddenstoel met hoed en steel

Paddenstoelen kennen een veelheid aan vormen. De meest bekende is natuurlijk de paddenstoel met hoed en steel (plaatjeszwammen en boleten). Daarnaast bestaan er echter ook soorten als korstzwammen, trilzwammen en roesten.

Klontjestrilzwam foto: Karen Hartog

Op pad met specialisten

Woensdag, 20 oktober, gaan we op stap met een aantal specialisten die in het veld enorm veel soorten kunnen onderscheiden. Hopelijk kunnen we nog wat mooie, nieuwe soorten aan de lijst toevoegen. We houden je op de hoogte.

Akkerdistelroest foto: Marion Tieman

 

 

 

 

 

 

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog