www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

3000 soorten!

25 oktober 2021 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

Benieuwd naar ‘de staat’ van de biodiversiteit in het Nationaal Park Nieuw Land, zijn we begin dit jaar met een aantal partners begonnen met het registreren van alles wat leeft in dit gigantische natuurgebied. Onder de naam ‘2021 soortenjaar’ werd een zogenaamde Bioblitzpagina via Waarneming.nl geopend en werd iedereen uitgenodigd zijn of haar waarnemingen binnen de begrenzingen van het Nationaal Park te registeren.

Mijlpalen en ontdekkingen

In eerdere blogs werd aandacht geschonken aan bijzondere vondsten en mijlpalen in de aantallen. Zo werd het doel om 2021 planten, dieren en schimmels te registreren al halverwege het jaar bereikt en hadden we bij wijze van spreken het ‘zoekboek’ kunnen sluiten. Maar niets is uitdagender dan nieuwe dingen te ontdekken en niets is leuker dan buiten te kijken naar alles wat daar groeit en bloeit.

Vorige week bereikten we in de zoektocht weer een mooie mijlpaal. De 3000ste soort! Om precies te zijn werd de 3000ste soort vorige week woensdag geregistreerd. Niet helemaal te traceren is om welke soort het gaat en aan wie de eervolle vermelding wordt toegekend. Het wil nog wel eens gebeuren dat er soorten uit het lijstje worden geschrapt, bijvoorbeeld wanneer de soort foutief wordt vermeld en/of al eerder is geregistreerd.

De 3000ste soort?

Dat afgelopen woensdag de dag van de symbolische mijlpaal werd zou kunnen worden voorspeld. De Werkgroep Mycologisch Onderzoek IJsselmeerpolders, of kortweg de paddelstoelenwerkgroep was op bezoek en stond bijna garant voor een groot aantal nieuwe soorten. Maar we kunnen nu eigenlijk niet anders concluderen dat de 3000ste soort geen paddenstoel is, maar een mot (Ja, zo’n beestje die je liever niet in je klerenkast hebt wonen).  Laat Ico Hoogendoorn nou ook op woensdag in het veld zijn geweest. Hij kwam de ene na de andere mot tegen en legde ze vast op waarneming.nl. De 3000ste soort is dan ook de wilgentakkenspoormot, de boogjesmineermot of de wilgennerfmineermot.

Wilgennerfmineermot foto: R.Wijma (FR)

Prachtige namen die vaak verwijzen naar de boomsoort waar ze op te vinden zijn. Ook maakt de sluipwesp Apechtis compunctor een kleine kans om de 3000ste soort te zijn. Deze sluipwesp werd door Dick Dooyewaard vastgelegd terwijl hij met zijn mede-mycologen op zoek was naar paddenstoelen. Als paddenstoel kom je er dan maar bekaaid van af.

Apechtis compunctor foto: Dick Dooyewaard

Erg leuk aan de paddenstoelendeskundigen is dat ze een hele middag genoeg hebben aan een paar honderd vierkante meter groene ruimte om van alles te vinden. Laat ze hun gang gaan op een plek midden in het bos en ze gaan direct op de knieën met loepjes en spiegels om alle voorkomende schimmels aan een onderzoek te onderwerpen.

Yvonne en Dick op ontdekkingstocht

Paddenstoelen, vruchtlichamen van schimmels met de meest uiteenlopende vormen, kleuren en geuren. Zo werd me een vezelzwammetje onder de neus gedrukt, dat alleen van anderen te onderscheiden was door de kenmerkende geur van paardenpis.

 

De spiegel om onder de hoed te kunnen kijken

Maar ook een paddenstoel die weer geen paddenstoel is. Het rossig buiskussen kan als een soort naaktslak kruipen. Een in de nabijheid gelegen voedselbron is dan ook niet veilig voor dit rare hersenvormige slijmzwammetje.

rossig buikkussen foto: Dick Dooyewaard

In totaal voegden de specialisten tijdens hun bezoek aan het grazige deel van de Oostvaardersplassen en het Hollandse Hout zo’n 20 nieuwe soorten toe aan de 2021 soortenlijst.

De dag werd afgerond met een bezoek aan Omroep Flevoland. Yvonne en Gerrit van Duuren waren als de paddenstoelendeskundigen uitgenodigd om live hun verslag te doen van hun inventarisatieronde. Geniet nog even mee met hun verhaal.

Met nog twee maanden te gaan hopen we dit jaar natuurlijk nog een aantal mooie soorten tegen te komen in het Nationaal Park. Ben benieuwd waar de teller stopt en welke soort dat zal zijn. We houden u natuurlijk graag op de hoogte van alle bijzondere ontdekkingen!

(Maar, is niet elke ontdekking bijzonder).

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog