www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Opdringerige paarden Oostvaardersveld vertrekken uit het gebied

25 november 2021 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

Vandaag  zijn 29 konikpaarden uit het zuidelijke deel van het Oostvaardersveld naar het slachthuis gebracht. Helaas zijn de dieren te opdringerig naar bezoekers, wat gevaarlijke situaties kan opleveren.

De groep paarden in het Oostvaardersveld is het afgelopen jaar veelvuldig door mensen benaderd, geaaid en gevoerd. Gevolg hiervan is dat de dieren soms als groep op recreanten afkomen, wat bedreigend overkomt en gevaarlijk kan zijn. Wij willen niet het risico nemen dat er ongelukken zullen gebeuren. De groep paarden moet het gebied verlaten en aangezien er geen andere geschikte gebieden beschikbaar zijn, zullen de dieren worden geslacht.

Niet voeren, niet aaien

Omdat begrazing voor het beheer van het Oostvaardersveld gewenst blijft, en er voor het zuidelijke deel van het Oostvaardersveld ruimte is voor ongeveer 50 dieren, krijgt de achtergebleven groep van 26 dieren gezelschap van twee harems uit de vangweide in het kerngebied.

Dit zijn paarden die niet aan mensen gewend zijn en hierdoor afstand houden en mensen niet actief benaderen. We doen opnieuw een dringende oproep aan bezoekers: houd afstand van de paarden. Kijk naar de dieren, geniet ervan, maar voer, benader of aai ze niet. Door voeren gaan de dieren opdringerig gedrag vertonen richting mensen. Dan zijn we genoodzaakt om, net als nu, in het belang van de veiligheid van onze bezoekers, de opdringerige dieren uit het gebied te halen. Als we geen plek hebben in andere gebieden, gaan ze naar de slacht.

Handhaving

Door middel van borden bij de ingang van het gebied worden bezoekers geattendeerd op het feit dat ze afstand tot de koniks moeten bewaren. Ook zal hier op gehandhaafd worden door onze toezichthouders.

We hopen dat bezoekers van het Oostvaardersveld op ruime afstand van de dieren blijven en er aan mee werken dat de nieuwe paarden op een natuurlijke manier in sociale kuddes in het gebied kunnen leven.

Een leven bij particulieren vindt Staatsbosbeheer geen goed alternatief. Deze dieren zijn een relatief groot leefgebied gewend, waar ze in sociale groepen op een zo natuurlijk mogelijke wijze kunnen leven. Staatsbosbeheer verkoopt daarom geen koniks aan particulieren.

reageren

geef een reactie