www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Driehoek vanaf maandag tijdelijk afgesloten voor bezoekers

5 mei 2022 Boswachters in Oostvaardersplassen

Vanaf aanstaande maandag 9 mei wordt De Driehoek weer tijdelijk afgesloten voor publiek en opengesteld voor de konikpaarden en de heckrunderen. Uitblijvende regen en de aanwezigheid van tienduizenden brandganzen in het gebied zorgt er voor dat het gras nog niet in overvloed beschikbaar is voor de heckrunderen.

Brandganzen

Met de stijgende temperaturen is de grasgroei in het open, grazige deel van de Oostvaardersplassen op gang gekomen. Tienduizenden brandganzen profiteren van het verse, eiwitrijke gras en vetten daarmee op om over enkele weken de terug te vliegen naar hun broedplekken in het hoge noorden (Spitsbergen, Noord Rusland).

Met hun graasgedrag houden ze het gras in bepaalde delen van de Oostvaardersplassen heel kort, waardoor dit gras nog niet beschikbaar komt voor de heckrunderen. (konikpaarden en edelherten kunnen beter uit de voeten met het korte gras en alternatieve vegetatie). In deze periode, waarbij de lente al volop aanwezig is, zien we dat de conditie van de runderen na de winterperiode is gestabiliseerd maar nog geen stijgende lijn laat zien.

Regen

Om nog een andere reden blijft de grasgroei wat achter bij de verwachtingen. Het is al weer meerdere weken geleden dat er een serieuze regenbui is gevallen in de Flevopolder. Het is je vast niet ontgaan dat er door akkerbouwers beregend wordt en dat het gewas behoefte heeft aan vocht. Voor de Oostvaardersplassen is dat niet anders. De verwachtingen zijn dat het ook de komende tijd droog blijft en dat het grasgroei achter blijft.

Om de grote grazers (en dan met name de Heckrunderen) ook de komende weken voldoende gras te kunnen bieden hebben we besloten om De Driehoek weer open te stellen voor de grote grazers. Dit betekent dat vanaf maandag het gebied weer is afgesloten voor publiek om de heckrunderen rust en ruimte te geven. Helaas heb je alleen tijdens de meivakantie weer even van het prachtige gebied kunnen genieten. Nu is het dus even wachten tot de grasgroei echt op gang komt en de brandganzen naar het hoge noorden zijn vertrokken.

De Driehoek, het blauw aangegeven vlak

Voor een mooie wandeling is het  Oostvaardersveld te bezoeken en ook het wandelpad naar de Schollevaar blijft open.

Oostvaardersbos en Kotterbos

Het Oostvaardersbos gaat daarentegen vanaf maandag 9 mei weer open voor publiek. Het Kotterbos blijft nog even dicht als rustgebied voor de edelherten.

We houden u op de hoogte van de openstelling van De Driehoek en andere gebieden in de Oostvaardersplassen via deze blog en op de website van de Oostvaardersplassen.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog