www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Onderzoek naar nieuwe maatregel tegen draadslachtoffers

20 oktober 2022 Boswachter Rosan op den Kelder in Oostvaardersplassen

Zeearend bij hoogspanningsmasten in de Oostvaardersplassen

Vogels lopen het risico om in de vlucht tegen draden van hoogspanningsmasten te vliegen. Daarom wordt onderzocht hoe het aantal draadslachtoffers kan worden verminderd. In 2020 is een nulmeting gedaan en vanaf begin oktober onderzoekt ecologisch adviesbureau Bureau Waardenburg of de nieuwe maatregelen effect hebben.

Varkenskrul. Bron: TenneT

De Oostvaardersplassen is een enorme trekpleister voor (water)vogels, direct gelegen naast de bewoonde wereld die behoefte heeft aan energie. Daar zijn hoogspanningsmasten voor nodig, maar helaas bieden de kabels die er tussen hangen een gevaar voor vogels. Met name de bliksemdraden kunnen ze over het hoofd zien. Deze hangen bovenin en zijn dunner dan de hoogspanningskabels zelf, die ze wel vaak opmerken. Daarom zijn bij het plaatsen van de masten varkenskrullen (zie afbeelding hierboven) geplaatst aan de bliksemdraden, deze zouden de vogels af moeten leiden waardoor ze er niet tegenaan vliegen. In 2020 is onderzoek gedaan naar de hoeveelheid vogels die toch nog tegen de draden aanvliegen. Het aantal dat toen is gevonden gaf voldoende aanleiding om een tweede onderzoek te doen naar nieuwe maatregelen.

Vogelflap

Bij het vervangen van de hoogspanningskabels begin dit jaar zijn de varkenskrullen vervangen door vogelflappen (zie afbeelding hiernaast). Deze zwarte en witte stroken zijn ongeveer om de vijftig meter geplaatst. Ze wapperen in de wind en moeten hiermee de vogels laten opmerken dat er draden hangen. Hier is echter nog weinig onderzoek naar gedaan. De percelen aan de Trekweg zijn heel geschikt voor dit onderzoek. Onder de hoogspanningsmasten liggen graslanden, die we kunnen maaien om het aantal ‘draadslachtoffers’ gemakkelijk te kunnen vinden. Naast het zoeken in het veld naar draadslachtoffers wordt met behulp van een radar ’s nachts geteld hoeveel vogels er over vliegen.

De vogels die tegen de draden zijn gevlogen zijn ook een makkelijke prooi voor vossen en zeearenden. Om in te kunnen schatten hoeveel draadslachtoffers door deze predatoren verdwijnen leggen de onderzoekers ook gemerkte vogels in het veld. Een paar dagen later wordt gekeken hoeveel er hiervan verdwenen zijn. Zo weten de onderzoeken ongeveer hoeveel slachtoffers ze op moeten tellen bij de hoeveelheid die zij gevonden hebben.

Vos met prooi op het oog

De onderzoekers zijn begin oktober begonnen, wanneer de najaarstrek in volle gang was. Ook tijdens de winter en de voorjaarstrek zullen ze een aantal weken, twee keer per week in het veld zijn om te tellen. De gegevens die ze ophalen in deze weken moet een indicatie geven voor de hele onderszoeksperiode, de gegevens worden dan ook geëxtrapoleerd over de gehele onderzoeksperiode. Het onderzoek wordt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in samenspraak met netbeheerder TenneT uitgevoerd. Medio mei is het onderzoek afgelopen, waarna een rapportage uitkomt over de bevindingen.

 

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog