www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Handen uit de mouwen voor personeel Dille & Kamille op Green Friday

29 november 2022 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

Het zal afgelopen vrijdag 25 november niemand ontgaan zijn: Black Friday! Maar niet voor retailketen Dille & Kamille. Om een statement te maken tegen de koopjesgekte en het consumptiegedrag in het algemeen, sloot zij op deze dag al haar fysieke winkels en haar webwinkel om aan de slag te gaan in onze natuurgebieden. Wat een gaaf tegengeluid en wat een fijne hulp in het bos!

Twee groepen medewerkers van Dille & Kamille gingen aan de slag in het Hollandse Hout. Na een korte presentatie en een werkinstructie togen ze met zaagjes en takkenscharen naar de Buizerdweg om daar langs één van de beheerwegen een ‘mantel-zoomvegetatie’ te realiseren.

Randenbeheer

“Klinkt mooi, maar waarom zagen we bomen en struiken om voor de natuur?” Tja, dat vergt inderdaad wat uitleg.
In het Hollandse Hout, maar ook in het Kotterbos en Oostvaardersbos streven we langs beheerpaden naar een geleidelijke overgangen van het pad naar grasbermen, ruigtes en dan via struiken naar opgaande bos, Deze mantel-zoom overgangen aan de zuidzijde van paden zijn in het groeiseizoen erg aantrekkelijk voor vlinders en insecten en verrijken daarmee de natuur. Het struweel met besdragende struiken, zoals meidoorn, sleedoorn en rozen, vormen de ideale broed- en voedselplek voor tal van vogelsoorten.

Mantel-zoomvegetatie in schema

Als we hier niet zouden ingrijpen dan zijn het met name de esdoorn en de hazelaar die de overhand krijgen en al het andere groen wegdrukken en onder hun schaduw zetten. Er ontstaat dan een steile ‘rand’ tussen het beheerpad en het naast liggende bos, terwijl juist die geleidelijk overgangen voor meer diversiteit zorgen. Om die reden grijpen we vooral in de jonge esdoorns en zetten we hazelaarstuiken terug (zagen we bij de voet af) en zo krijgen andere struiken en bomen meer kans.

Komend winterseizoen planten we op de vrijgekomen plekken ook andere struiken in. Hierbij moet je denken aan rozen, sleedoorn en wegedoorn die met hun uitbundige bloei tal van insecten lokken.

Mooie samenwerking

Een aantal medewerkers van Dille & Kamille werd in hun werkzaamheden onderbroken door een snorrende camera en interviewers van Hart van Nederland en RTL4, die graag aandacht wilden besteden aan deze groene actie.

Deze mensen en zo’n 380 andere Dille&Kamille medewerkers waren op 25 november niet in hun winkels aanwezig, maar kon je in verschillende bosgebieden in Nederland tegenkomen.

​​​​​​​Wat mij betreft een superactie met een hele duidelijke boodschap: Laat je niet aanmoedigen om nog meer spullen te kopen in deze tijd waarin het klimaat juist om minder spullen vraagt. Breng deze dag niet in een winkelstraat door, maar zoek het in de natuur die met de juiste aandacht zoveel meer geeft!

Dille & Kamille en Staatsbosbeheer hebben eerder samen acties georganiseerd om aandacht aan de natuur in Nederland te besteden. Zo is net voor de coronapandemie een aantal boswachterspaden via de kanalen van Dille & Kamille gepromoot, zijn bloemzaadjes in de winkels verkocht waarvan de opbrengsten naar een project zijn gegaan en wordt overlegd of hout uit onze bossen gebruikt kan worden voor producten in hun assortiment.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog