www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Een verslag uit de natuur onder wisselende weersomstandigheden

23 januari 2023 Boswachter Rosan op den Kelder in Oostvaardersplassen

Edelherten in het Oostvaardersveld, foto door Danny Laponder

Na de kerstvakantie verheugde ik me er erg op om te zien hoe het gaat in de Oostvaardersplassen. Ik neem je in deze blog mee op mijn ronde door het gebied.

De naam Oostvaardersplassen doet het gebied deze weken eer aan, want zelfs op de droge graslanden staan grote plassen water. Enorme groepen spreeuwen foerageren druk tussen de plassen door op zoek naar insecten. De spreeuwen weten dat ze hier moeten zijn om makkelijk bij de insecten te komen die droge voeten zoeken door hoger in het gras te gaan zitten. De aanhoudende regen voedt daarnaast de Grote Plas, die even geleden nog droog lag door de moerasreset. Een ondiepe laag water is precies wat veel vogelsoorten heerlijk vinden, en als ik over de Oostvaardersdijk rijd zie ik hier onder andere talloze grauwe ganzen vertoeven.

Ter voorbereiding van de klus voor de vrijwilligers rijd ik een ronde door het Oostvaardersbos. Tussen de bomen zie ik de indrukwekkende geweien van de geweidragers (mannelijke edelherten) uitsteken. Het noordelijk deel van het Oostvaardersbos is afgesloten sinds 1 januari, om ze hier de rust te kunnen bieden die ze nodig hebben in de winter. Het is het bos aan te zien, overal kom ik verse vraatsporen tegen. De edelherten schillen de bast van bomen in de winter, als aanvulling op de winterkost. Ik merk op dat de dieren hier niet schuw zijn. Ze blijven rustig naar me staan kijken, alsof ze het nu al niet meer gewend zijn om mensen tegen te komen in dit stuk bos.

Vraatschade door edelherten in het Oostvaardersbos

De kieviten lijken ook nog meer dan genoeg voedsel te vinden in het gebied. Maar waar ik ze vorige week nog op de waterlanden zag, naast honderden goudplevieren, staat het water ze daar te hoog. Ze zijn vertrokken naar de droge graslanden, waar ze de regenwormen nog naar boven kunnen trappelen. Het sierlijke doch ietwat onhandige gefladder van de kieviten wordt een aantal keer opgewekt door een stuk of zes zeearenden die als koningen van het luchtruim boven de grote groepen vogels zweven. Bij vorst trekken kieviten door naar Engeland en Frankrijk, maar door het zachte weer van de afgelopen weken zijn ze deels weer teruggekomen naar de Oostvaardersplassen.

Duizenden Kievitten in de Oostvaardersplassen, foto door Jos Scholten

Het ongewoon warme weer doet ook al weer nieuw teken van leven in het bos verschijnen. De hazelaar staat al weer in bloei, vlieren lopen uit en sneeuwklokjes zijn al uit de grond gekomen. Ook het gras groeit al flink. De natuur lijkt het idee te hebben dat de lente alweer is aangebroken. Maar wij zitten qua beheerwerkzaamheden nog midden in de winterperiode. Zo zijn we druk bezig met de jonge aanplant de grond in te krijgen. Door de natte omstandigheden krijgen de wortel de kans om zich goed vast te zetten in de nu soepele klei, waardoor ze goed voorbereid zijn op de drogere zomer. Toch is het afgelopen dagen weer een stuk kouder geworden. Vier weken geleden konden we nog schaatsen op de Oostvaardersplassen, eind december was het 15 graden en begin januari regent het dagen aan één stuk door terwijl we in de zomer bijna geen regen gezien hebben. Ik ben benieuwd hoe de natuur gaat reageren op de snelle wisseling van weersomstandigheden, en hoe zij zich hier op aan kan passen.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog