www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Staatsbosbeheer mag verder met het populatiebeheer van de edelherten

2 maart 2023 Boswachters in Oostvaardersplassen

De Provincie Flevoland mocht toestemming geven voor het afschot van edelherten in de Oostvaardersplassen. Dat blijkt uit een uitspraak van de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Momenteel wordt hard gewerkt om het aantal edelherten in het gebied door afschot terug te brengen naar 500 dieren.

De voorzieningenrechter verwijst naar een eerdere uitspraak van de Raad van State uit 2020. In die uitspraak staat dat de provincie het afschieten van edelherten tot een zogenoemde doelstand van 490 dieren voldoende ecologisch heeft onderbouwd.

Gelet op deze eerdere uitspraak verwacht de voorzieningenrechter niet dat de toestemming voor het afschieten tot een doelstand van 500 edelherten in de zogenoemde bodemprocedure zal worden vernietigd. Daarbij overweegt de voorzieningenrechter dat het afschieten van de edelherten bijdraagt aan het herstel van de biodiversiteit voor een groot aantal beschermde vogelsoorten in het gebied.

De rechter heeft de recente wijzigingen in de ontheffing en vergunning ook in stand gelaten. Dat betekent dat de afschotperiode tot 1 mei loopt. We hebben aanvullende maatregelen in het faunabeheer genomen om in het seizoen 2022-2023 zo ver mogelijk richting de doelstand van 500 edelherten te gaan. Zo zijn er schuilmogelijkheden voor de faunabeheerders in het gebied aangebracht en werken we vaker in de vroege ochtend. Daarnaast worden er meer medewerkers ingezet zodat de faunabeheerders zo optimaal mogelijk hun werk kunnen uitvoeren.

Lees hier de volledige tekst van de Raad van State.

 

reageren

geef een reactie