www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Nog meer vernieuwing bij de Driehoek

14 augustus 2023 Boswachter Rosan op den Kelder in Oostvaardersplassen

De brug naar de Driehoek is na 33 jaar aan vervanging toe

De entree naar de Driehoek wordt op verschillende plaatsen aangepakt de komende maanden. De houten bruggen zijn hard aan vernieuwing toe, de blauwborst wordt vervangen door een nieuwe vogelkijkhut en er komt zelfs een heel nieuw pad bij. Houd de komende tijd dus rekening met werkzaamheden en omleidingen in dit stuk van de Oostvaardersplassen.

Brug naar de Driehoek

De houten brug over het hoofddiep heeft 33 jaar dienst gedaan als overgang van het gebied rond het Buitencentrum naar het opengestelde deel van het Natura-2000 deel van de Oostvaardersplassen: De Driehoek. Talloze vogelaars met telescopen zijn erover heen gewandeld, natuurliefhebbers hebben met verrekijkers het riet in getuurd om te zien waar dat gezang vandaan kwam, vele rolstoelen zijn erover heen gerold om dit prachtige deel van de Oostvaardersplassen te verkennen. Nu is het tijd voor een nieuw ontwerp, dat zeker 50 jaar mee moet gaan. De nieuwe brug wordt niet van hout gemaakt maar van gerecycled kunststof, net als het nieuwe vlonderpad waarover we vorige week berichtten.

De aannemers beginnen met de brug over het Hoofddiep op maandag 21 augustus. Vanaf dat moment geldt er dan ook een omleiding. Zowel wandelaars als rolstoelgebruikers kunnen gebruik maken van een deel van het beheerpad, en lopen over het tunneltje naar de Driehoek. Het eerste pad naar rechts is minder geschikt voor rolstoelgebruikers, zij kunnen het tweede pad naar rechts nemen. Er worden rijplaten neergelegd zodat rolstoelgebruikers ook over het wildrooster en de onverharde delen kunnen. In het veld zal de omleiding worden aangegeven, maar zie voor een eerste indruk het kaartje hieronder.

De omleiding van de Zeearendroute voor wandelaars en rolstoelgebruikers

Vogelkijkscherm de Blauwborst

De Blauwborst, een vogelkijkscherm dat uit kijkt over de Keersluisplas en van waaruit vele vogels tussen het riet zijn gespot, is ook aan vervanging toe. Het wordt verhoogd, de laatste jaren komt het slib vanuit de plas namelijk tot over de vloer. Het houten pad er naar toe wordt vervangen door opgehoogde grond. Dit zal er voor zorgen dat voetstappen minder goed hoorbaar zijn wat ongetwijfeld zorgt voor meer waarnemingen. Het kijkscherm is vanaf heden dan ook afgesloten. Op het kaartje bij de vogelkijkhut is te zien welke vogelkijkhutten er nog meer in de nabije omgeving zijn.

Alternatieve vogelkijkhutten voor de Blauwborst

Een boardwalk door het riet

Net na het eerste bruggetje vanaf het Buitencentrum wordt een vlonderpad, de ‘boardwalk’, aangelegd dat eindigt bij het vogelkijkscherm de Blauwborst. Nóg een nieuw pad om het moeras te verkennen! Je loopt door het riet waar je zomaar oog in oog kan staan met een roerdomp, of baardmannetjes die je druk tussen het riet door ziet vliegen. Na een paar honderd meter is een nieuwe watergang aangelegd die de Keersluisplas beter verbindt met het water erachter. Zo heb je vanaf het vlonderpad uitzicht op de Keersluisplas. Het pad eindigt bij vogelkijkscherm de Blauwborst en vanaf daar kan je de route vervolgen richting de Driehoek. Dit pad is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Roerdompen kun je tegenkomen tussen het riet bij de boardwalk

Het gebied blijft gewoon toegankelijk voor bezoekers, maar houd rekening met omleidingen en werkverkeer. We houden jullie op de hoogte van de vorderingen via het boswachtersblog.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog