www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Kennismaken met Eline

22 september 2023 Boswachters in Oostvaardersplassen

Terwijl ik me door het landschap beweeg suizen de rietstengels zachtjes in de wind. Een zwerm puttertjes met hun opvallende geel-gestreepte vleugels vliegt voor me uit. Op zoek naar lekkere zaden fladderen ze van de ene plek naar de andere. Een eindje verderop hoor ik het sierlijke lied van een cetti's zanger. Wat is het hier toch mooi...

Mijn naam is Eline en sinds 1 september ben ik leerling boswachter bij de Oostvaardersplassen. Zelf woon ik op de Veluwe, ook al zo’n mooi gebied. Hier ben ik geboren en getogen en heb ik mijn liefde voor de natuur ontwikkeld. In deze blog doe ik een boekje open over het leerlingstelsel van Staatsbosbeheer en waarom het mij zo aanspreekt.

Poten in de modder

Enkele jaren geleden ben ik na een studie hbo communicatie begonnen in het werkende leven. Toch kwam ik er al snel achter dat ik in een ‘klassieke’ kantoorbaan niet goed zou gedijen. Intussen was ik op vrijwillige basis begonnen als natuurgids en later ook in het beheer. Ik ontdekte dat de natuur mij bleef boeien en verlangde ernaar om daar meer mee bezig te zijn. Ook tijdens mijn werk, poten in de modder. Heerlijk!

Leerlingstelsel

Maar hoe? Volledig terug de schoolbanken in zag ik niet zitten, maar na wat zoeken ontdekte ik dat je al werkend tot boswachter opgeleid kan worden. Ideaal! Ik leer immers graag door te doen. Ieder jaar biedt Staatsbosbeheer de ruimte aan een aantal leerlingen met het ‘leerlingstelsel’. Hierbij werk je per week 4 dagen op je leerlingplek en ga je 1 dag naar school.

Wat mij zo aanspreekt aan het leerlingstelsel, is dat je je direct in het vakgebied stort. Wat je doet kun je daarmee direct koppelen aan wat je op school leert en andersom. Bovendien krijg je de kans om met verschillende collega’s op te trekken en een ‘kijkje in de keuken’ te nemen. Zo ontwikkel je een goed beeld van het vakgebied, leer je wat je graag wilt leren en kun je voor jezelf ontdekken wat je na de opleiding graag wilt doen.

Selectiedag

Wil je als leerling aan de slag bij Staatsbosbeheer? Dan is er nog wel even werk aan de winkel. Je solliciteert, net als bij elke andere baan, naar de functie. Vervolgens wordt er een selectie gemaakt. Die selectie wordt uitgenodigd voor de selectiedag. Naast een passie voor de natuur, helpt het om van tevoren vrijwilligerswerk en cursussen te doen, want tijdens deze dag worden je kennis en kunde op allerlei manieren getest. Een best pittige, maar ook leuke dag!

Bijzonder avontuur

Maar ben je eenmaal door, dan staat je een bijzonder avontuur te wachten. Je wordt geplaatst bij één van de beheereenheden. In mijn geval is het de locatie geworden waar ik mijn voorkeur voor had uitgesproken: de Oostvaardersplassen. Het gebied verschilt enorm van de Veluwe en juist dát vind ik zo interessant. Ik hoop in het komende jaar veel te leren over het beheer van dit weidse gebied, de talrijke vogelsoorten, de indrukwekkende kuddes grazers.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog