www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Nieuwe paden te bewandelen

26 oktober 2023 Boswachter Rosan op den Kelder in Oostvaardersplassen

Aanleg van de brug net voor het Buitencentrum

Wie de afgelopen tijd nog richting de Driehoek is gelopen zal het opgevallen zijn dat er een hoop gebeurt onderweg. De vorderingen gaan gestaag, de Z-brug is vernieuwd en tussen het riet is ineens een nieuw pad verschenen dat je stiekem deze week al kon bewandelen. Deze route geldt namelijk als alternatieve route richting de Driehoek terwijl de bruggen tussen het Buitencentrum en de Driehoek worden vervangen.

De Z-brug waarmee je het hoofddiep over steekt richting de Driehoek is weer geopend!

We schreven er al over in een vorige blog, de entree naar de Driehoek wordt op verschillende plaatsen aangepakt. Inmiddels is de nieuwe Z-brug geopend en is de omleiding van de Zeearendroute weer opgeheven. Nu zijn de bruggen aan de beurt die tussen het buitencentrum en de Z-brug in liggen. Afgelopen maandag zijn de aannemers hier aan begonnen, maar dat ging niet zomaar. Zoals bij de meeste klussen kwamen ze voor een onverwachte situatie te staan. Om de oude bruggen te verwijderen en de nieuwe te plaatsen moet een kraan naast de brug kunnen staan. Maarja, daar ligt water en de kraan is geen amfibievoertuig. Net als bij de aanleg van het nieuwe vlonderpad bij het moeras wilden ze hiervoor drijvende pontons gebruiken. Het water bleek echter lager te staan dan gedacht waardoor het ponton op de bodem stond en zo niet bruikbaar was. Gelukkig konden we het peil in deze plas hoger zetten en konden de werkzaamheden even later door gaan.

Omleiding over de boardwalk

Door deze werkzaamheden is het pad momenteel niet begaanbaar, maar het goede nieuws is dat je daarmee alvast het nieuwe vlonderpad bij het Buitencentrum kunt bewandelen: de ‘boardwalk’!  De behoefte ging al langer uit naar de mogelijkheid om een kort rondje te lopen vanaf het buitencentrum, voor mensen die wat slechter ter been zijn of mensen met nog wat kortere beentjes. De boardwalk begint nu nog vanaf het terras van het Buitencentrum maar zal straks nét na het eerste bruggetje beginnen. Je loopt over het water, door het riet, langs de Keersluisplas, tussen wilgen en vlieren door richting vogelkijkhut de Blauwborst. Ook die wordt momenteel vervangen, dus houdt hier nog wat rekening met werkverkeer. Je kunt vanaf daar het pad weer terug volgen of je weg vervolgen naar de Driehoek en het Oostvaardersveld.

De boardwalk is nog niet helemaal af, wanneer de bruggen af zijn kun je ook het water oversteken. 

Net als de bruggen en het vlonderpad bij het moeras is de boardwalk gemaakt van gerecycled kunststof en zou minstens 50 jaar mee moeten gaan. Het wordt aangelegd door aannemersbedrijven van Oosterum Westbroek B.V. en Flora Nova. De aanleg van de vlonderpaden, de bruggen en een nieuw vogelkijkscherm is mogelijk gemaakt door subsidie van de Provincie Flevoland en steun vanuit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (Elfpo) en betreft een LEADER-project. LEADER is een subsidieregeling voor projecten die gericht zijn op het versterken van het landelijk gebied en maakt deel uit van het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Het GLB helpt de EU bij haar doelstellingen voor plattelandsontwikkeling via het Elfpo.

 

reageren

geef een reactie