www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Aanlegsteigers zorgen voor een verbinding tussen water en land in Nationaal Park Nieuw Land

1 februari 2024 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

De Lage Dwarsvaart vanaf de brug in de Buizerdweg

Een ponton met een enorme kraan was afgelopen maandag een opvallende verschijning in de anders zo lege Lage Dwarsvaart. De verbinding tussen het Markermeer en de Lage Vaart wordt binnenkort aantrekkelijker gemaakt voor waterrecreanten die ook even de benen willen strekken en een wandeling willen maken door het Hollandse Hout.

In samenwerking met de Provincie Flevoland heeft Staatsbosbeheer opdracht gegeven aan aannemersbedrijf De Heer Land & Water, dat er de komende weken voor zorgt dat er twee prachtige aanlegsteigers aan de randen van de Oostvaardersplassen en het Hollandse Hout worden aangelegd. De steigers vormen een uitnodiging voor watersporters om Nationaal Park Nieuw Land op het land te bezoeken.

Steigerpalen worden de bodem ingedrukt. De aanleg van de steiger wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Europese Unie.

Steigers in de Lage Dwarsvaart en de Lage Vaart

De eerste steiger waar nu aan gewerkt wordt is die aan de oever van de Lage Dwarsvaart. Een 40 meter lange aanlegplek voor boten die daar ook een paar nachtjes mogen blijven liggen. Naast deze 40 meter komt er ook een uitstapplek voor kanovaarders. Deze wordt logischerwijs iets lager, dichter bij het wateroppervlak, aangelegd. ‘Uitstappers’ worden door middel van een informatiebord uitgenodigd om het Hollandse Hout te bezoeken. Als poortgebied voor het nationaal park worden in dit gebied de komende jaren onder andere nieuwe wandelpaden gerealiseerd en wordt er een kilometers lange slenk aangelegd. Deze slenk ‘start’ bij de Lage Dwarsvaart en bij de Buizerdweg en wordt via de Torenvalktocht verbonden met de Knardijk om uiteindelijk te eindigen ter hoogte van het Buitencentrum aan de Kitsweg. Voor kanoliefhebbers met sterke armen of een karretje wordt het dan mogelijk om vanuit de Lage Dwarsvaart over te steken naar de nieuwe slenk en je kanotocht door het Hollandse Hout te vervolgen. Beloftes die de komende jaren waar worden gemaakt.

De locaties van de steigers aan de randen van de Oostvaardersplassen.

De tweede steiger wordt aangelegd op de oever langs de Lage Vaart, ter hoogte van de Praambult. Ook hier worden vaargasten verwezen naar bijzondere punten op het droge. Na een korte klim op de Praambult kan je dan genieten van het weidse uitzicht over de Oostvaardersplassen.

Kanoën in het Hollandse Hout

Volgens planning kan de steiger in de Lage Dwarsvaart in mei in gebruik genomen worden. We hopen dat moment ook te kunnen vieren met een kano excursie die het water en het land verbindt. Maar daarover later meer.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog