www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Zwarte sterns – deel II

13 juni 2014 boswachters in Overijssel

Zwarte stern vervolg

 

Weet je het nog? In mijn blog van mei: Ze zijn er al!!! beloofde ik u een update te geven van de broedresultaten van de Zwarte stern kolonie in Wilsum.

Begin juni zijn mijn collega Geert en ik samen met een filmploegje teruggegaan naar de uiterwaarden in Wilsum. In het kader van het 115 jarig bestaan van Staatsbosbeheer wilde de filmploeg graag filmopnamen maken over deze nestvlotjes actie. Want met deze beheermaatregel helpen we mee aan het beschermen van de zwarte sterns doordat we nestgelegenheid aanbieden.

Op de bewuste locatie aangekomen cirkelden de zwarte sterns in tientallen boven onze hoofden. Een geweldig schouwspel. De filmcamera kon prachtige opnamen maken van het met waterlelie en gele plomp bedekte water, de slierten nestvlotjes met daarboven de langzaam op de vlotjes terugkerende vogels. Een idyllisch plaatje met op de achtergrond het kerkje van Wilsum. We konden niet precies zien hoeveel eieren er op de vlotjes lagen. We schatten enkelen tientallen. Langs de IJssel tussen Deventer en Kampen legt mijn collega Geert op diverse locaties jaarlijks zo’n 120 vlotjes uit. Het percentage broedgevallen ligt boven de 80%. Een hele mooie score als je bedenkt dat er nog slechts tussen de 800 en 1200 broedgevallen in heel Nederland zijn. Samen met andere terrein beherende organisaties en vrijwilligers proberen we het tij van de neergang te keren door onder andere het aanbieden van nestvlotjes. En dat werkt prima . In Wilsum is het resultaat zeer gunstig te noemen. Deze en meer informatie mocht ik in het filmpje vertellen.

Deze prachtige vogels kunnen er volgend voorjaar weer op vertrouwen dat in de geulen van de IJsseluiterwaarden hun kraamkamers op hen liggen te wachten. Een mooie gedachte als je als zwarte stern duizenden kilometers vanuit Afrika naar Wilsum vliegt.

Anja Nijssen

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog