www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Lemselermaten

20 juni 2014 boswachters in Overijssel

Dit is een Natura 2000 gebied met een keur aan zeldzame planten. Vooral de hooilandjes hier zijn wijd en zijd bekend, maar dan vooral bij de kenners. Er groeien hier soorten, die in ons land op vrijwel geen andere plek meer gezien kunnen worden. Maar vaak ogen die niet spectaculair. Voor de “gewone” liefhebber is het vooral de kleurenpracht van de landjes waar ze van genieten, met de grote zwermen orchideeën als grootste attractie.

Moerasstreepzaad
Moerasstreepzaad

 

Die landjes worden langzaamaan weer in hun oude staat teruggebracht, en het is een feest om steeds weer te zien wat hier allemaal dan weer opduikt. Ook het omringende bos is vaak heel bijzonder, maar natuurlijk veel minder toegankelijk. Nat en dicht, een echt moerasbos. Tot mijn schande heb ik dat dan ook veel minder vaak doorkruist. Een paar weken geleden was ik er met de ecoloog Eddy Weeda, en deze wees me de groeiplaats aan van Moerasstreepzaad. Ik kende deze soort helemaal niet. Op zich oogt deze niet zo bijzonder, er zijn zoveel paardenbloemachtige planten die hier op lijken. Maar deze plek is dan wel weer de enige van Twente, om het exclusieve van Lemselermaten nog maar eens te benadrukken. En dan in het gezelschap van Boswederik, Slanke sleutelbloem, Donker bosviooltje, Muskuskruid, enzovoort enzovoort….

Geert Euverman

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog