www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Graanveldenwandeling op landgoed Nijendal

26 juni 2014 boswachters in Overijssel

Foto: Jeroen Buunen

 

Ruim 18 hectare van het Nijendal is in beheer als ecologische akker. Staatsbosbeheer is hiervan de beheerder maar heeft de akkers verpacht aan natuurboer, Herman Menkveld uit Olst.

Herman beheert deze EKO- akkers nu al 8 jaar lang.

Door de EKO- akkers op een speciale manier te beheren krijg je een gunstige groeiplaats voor kenmerkende akkerbloemen, die je in de reguliere landbouw helaas nog maar weinig zie. Ook (akker)vogels, insecten en kleine zoogdieren maken gebruik van de akkers. Dit jaar is het zeldzame plantje korensla aangetroffen, een kroontje op het akkerbeheer van Natuurboer Herman Menkveld.

In augustus worden de EKO- akkers gemaaid, de rogge, haver gerst en tarwekorrels worden gewonnen en dienen als voer voor een ecologische geitenboer in de regio. Een ander deel dient als zaaizaad en gaat de markt op.

Om de bezoeker te informeren over de EKO- akkers en het beheer wat hiervoor benodigd is organiseert natuurboer Herman Menkveld samen met Staatsbosbeheer boswachter Jeroen Buunen een zogenaamde graanveldenwandeling op het landgoed Nijendal.

Datum: 13 juli 2014, Tijd: 13:30- 16:00 uur. Locatie: vertrek wandeling vanaf de Zoogenbrink gelegen aan de molenweg (gem. Olst- Wijhe). Afstand: +/- 4,5 km, wandelschoenen zijn een aanrader.

 

Jeroen Buunen

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog