www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Baardmannetjes in de Duursche Waarden

12 augustus 2014 boswachters in Overijssel

Enkele maanden geleden werd ik gebeld door de redactie van omroep Max. Ze wilden graag één van de afleveringen van het programma Baardmannetjes opnemen  aan de IJssel. Dit is een vogelprogramma met de baarden dragende  Nico de Haan en Hans Dorrestijn. De gelijknamige vogel baardmannetje heeft een soort hangsnor en komt voor in de rietvelden van o.a. de Oostvaardersplassen.

Op een zonnige mei-ochtend bezocht ik vervolgens samen met de programmamakers  als voorbereiding de door mij aanbevolen locaties. Mijn (eveneens baard dragende) collega, vogelkenner bij uitstek en vogelinventariseerder in de Duursche Waarden, Adrie Hottinga, vergezelde ons. Tijdens de opnamedag in juni fluisterde hij de hoofdrolspelers waardevolle tips in.

Het gezelschap was  razend enthousiast over het natuurgebied de Duursche Waarden. Vooral het uitzicht vanaf de uitkijktoren vonden ze geweldig! Want tja, als je uit het drukke westen komt en je ziet vanuit de hoogte  het unieke uitzicht over de grote bocht in de IJssel, de altijd wisselende wolkenpartijen erboven, de dorpjes met kerktorentjes en  molen aan de overkant, het Kozakkenveer,  het bewoonde ooievaarsnest en  de steenovens met pijp dan raak je vanzelf onder een stille indruk. En in de  schitterende struinnatuur met de vele kleurentinten grazen jaarrond  in alle rust de Schotse Hooglanders en de pony’s. Voor ons al bijna zo gewoon maar voor bezoekers een unieke belevenis.  In de uitzending zie je die euforie en het schitterende uitzicht mooi in beeld gebracht.

De samenwerking  tussen Staatsbosbeheer en omroep Max wierp zijn vruchten af. Het is een prachtige uitzending geworden. Met de programmamakers heb ik afgesproken dat de film ook beschikbaar komt voor  het Infocentrum IJssel Den Nul. Kom dus kijken en ga vervolgens zelf op pad in onze schitterende uiterwaard terreinen aan de IJssel.

Bekijk de uitzending
Met vriendelijke natuurgroeten,

IJsselboswachter Anja  Nijssen

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog