www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Bosbeheer op de Sallandse Heuvelrug

1 december 2014 boswachters in Overijssel

bosbeheer2Al wandelend door het bos op de Sallandse Heuvelrug kunt u bomen met oranje strepen zien staan. De bomen zijn gemarkeerd (geblest) om tussen de andere bomen uitgezaagd te worden. Op deze manier krijgen de bomen die blijven staan meer licht en ruimte om verder te kunnen groeien.

Voordat deze bomen omgezaagd worden, worden ze gecontroleerd op nesten. Is er sprake van een nest dan wordt deze boom voorzien van een blauwe stip, zodat de aannemer weet dat hij deze boom moet sparen. Ook de omgeving van de om te zagen boom wordt gecontroleerd. Er kunnen bijzondere planten, mierennesten of holen in de omgeving aanwezig zijn.

Wanneer de controle heeft plaatsgevonden kunnen de werkzaamheden beginnen. Dit gebeurt meestal in de wintermaanden, omdat de natuur dan het minst verstoord wordt.

Er zijn ook plekken in het bos waar percelen bos worden omgezaagd (geveld).

Het gaat hier om bos met voornamelijk naaldbomen, zoals douglas, lariks, fijnspar en grove den. Douglas is een duurzame houtsoort dat wordt gebruikt als bouwhout voor onder andere schuurtjes. De stammen van de grove den worden verkocht voor de fabricage van onder andere plaatmateriaal en papier. De toppen van de bomen gaan in de versnipperaar. De houtsnippers die eruit komen worden als biomassa gebruikt voor het stoken van een energiecentrale en stadsverwarming.

De kale plek die achter blijft zal niet lang kaal blijven. Na een paar jaar komt hier vanzelf weer opslag van jonge naaldbomen en kan de cyclus opnieuw beginnen. Om dit te stimuleren wordt de grond soms bewerkt.

De Sallandse Heuvelrug staat bekend om de unieke heidevelden en mooie uitzichten. Om deze uitzichten te behouden, de heide te vergroten en het bos vitaal te houden worden er nu bomen geveld,

Groeten Ine Nijveld
boswachter

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog