www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Flinke opknapbeurt bronvijver Springendal

9 december 2014 boswachters in Overijssel

Na de storm van juli 2010 in het Springendal start Staatsbosbeheer op maandag 1 december j.l. met herstelwerkzaamheden rondom de ‘grote bronvijver’. Aansluitend worden in het hele Springendal kwetsbare delen van wandelroutes opgeknapt. De werkzaamheden duren naar verwachting twee weken en kunnen enige overlast veroorzaken voor wandelaars.

Enkele jaren geleden woedde een storm in het Springendal. Een hele rij monumentale beuken, die zorgden voor een intieme sfeer rondom de ‘grote bronvijver’, is hierdoor omgewaaid.

De laatste jaren begint zich een berkenbos te ontwikkelen op de plaats waar de beuken stonden. Staatsbosbeheer heeft ervoor gekozen om de vijver, met een blik op de toekomst, weer in oude luister te herstellen. De oeverranden van de vijver worden weer hersteld, verlanding van de vijver door oeverplanten wordt verwijderd, en op de plaats van de oude beuken worden twintig nieuwe beuken geplant.

Daarnaast worden door het hele Springendal kwetsbare, natte delen van de wandelpaden aangepakt. In de natte delen worden de storende lagen in de bodem doorbroken en verbeterd met een combinatie van zand en grind, zodat het water voortaan beter wordt afgevoerd,

Groet Eric Bruins
Boswachter

 

 

reageren

geef een reactie

 • Irma Berendsen
  29 december 2014 om 14:13

  Fantastisch natuurbehoud.
  Als mensen ook hun afval kwijt kunnen en honden aan de lijn houden is dat helemaal geweldig.
  Wilde dieren worden opgejaagd met alle gevolgen van dien. Honden komen op plekken waar het niet zou moeten.
  Zoals een Hertje dat wordt aangereden.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog