www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Nieuwe ooievaarspaal op De Vijverhof

26 maart 2015 boswachters in Overijssel

Tevreden kijkt het ooievaarsechtpaar vanaf grote hoogte om zich heen. En met reden. Hun paalwoning op de kinderboerderij De Vijverhof in Olst is immers vernieuwd door vele helpende handen. En dat gebeurde allemaal terwijl zij, vleugelslag na vleugelslag, op weg waren vanuit warmere oorden naar Olst.

“Chef ooievaar” Henk Heuvelman benutte de winterperiode voor deze verbouwing. De 12 jaar oude paal was dringend aan vervanging toe. Ik werd door Henk benaderd met de vraag of Staatsbosbeheer een nieuwe kon leveren. Samen met mijn collega zocht Lex Schra (van het boomstamhuis Olst) een geschikte douglasboom uit op het landgoed ‘t Nijendal. Lex verzorgde het zagen en het transport. Het schillen van de boom, tegen insectenvraat, werd uitgevoerd door Bé Timmer. De ruim negen meter lange stam werd vervolgens door een gespecialiseerd bedrijf in de grond van de kinderboerderij geplaatst. Net op tijd. Want meneer ooievaar was al op zoek naar een geschikte plaats om zijn vrouwtje te verwelkomen. De paal stond nog maar nauwelijks of de eerste inspectie vond door hem al plaats. En…werd goed bevonden. Het vrouwtje werd enkele weken later vol trots door hem begroet.

In volle glorie staat nu de vernieuwde paal, met tevreden ooievaarsechtpaar, te pronken naast het Levende Gemeentewapen van Olst-Wijhe. De eerst komende 10 jaren hoeft het ooievaarsechtpaar zich geen zorgen meer te maken over hun paalwoning. In alle rust kunnen ze vele kleine ooievaars groot brengen. Door een prettige samenwerking kan jong en oud weer jaren genieten van het cirkelen en klepperen van deze statige vogels van kinderboerderij De Vijverhof.

Met vriendelijke natuurgroeten,

IJsselboswachter Anja Nijssen
Nieuwe ooivaarspaal

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog