www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Kievitsbloemen en sportvisacademie

6 mei 2015 boswachters in Overijssel

Een voor de hand liggende combinatie? Ja hoor. Staatsbosbeheer werkt graag samen. We hebben bijvoorbeeld met AOC De Groene Welle uit Zwolle een goede relatie. Studenten werken in projectvorm in onze terreinen en wij faciliteren daarbij.

In het kader van een schoolproject in de uiterwaarden van Wilsum werd ik uitgenodigd een excursie te verzorgen voor studenten van de visacademie. In het kader van samenwerking met Dorpsbelang vroeg ik als mede gids een geboren en getogen Wilsumer mee. Gerrit is tevens bestuurslid van de Werkgroep IJsselDelta Wilsum (WIJD). Er staat dit jaar veel te gebeuren in de uiterwaarden van Wilsum. In een integraal plan worden waterveiligheid, natuur, recreatie en landbouw meegenomen in een Ruimte voor de Rivierproject. WIJD denkt hier in mee. Voor de studenten interessante stof.

In april is er ook veel aan voorjaarsflora en -fauna te zien. En natuurlijk zijn de bloeiende kievitsbloemen dan ‘hot’. De kievitsbloem is in Nederland een zeldzame verschijning. In de IJsseldelta en de Vecht komt hij nog voor. Hij heet hier dan ook wel Zwolse tulp. De zeer specifieke standplaatsvoorwaarden zijn in dit gebied nog aanwezig. Zoals jaarlijkse overstromingen van de klei op veengronden. Een prachtig gezicht de paarse ( soms witte) en gevlekte bekervorm van de kelk. Deze doet denken aan een dobbelsteenbeker en het verenkleed van het parelhoen. Vandaar de Latijnse naam Fritillaria meleagris.

De broedende ganzen, reeën, diverse eendensoorten, boksende hazen en een prachtige zonnige ochtend brachten ons in een heerlijke lentestemming.

Met vriendelijke natuurgroeten,

IJsselboswachter Anja Nijssen
Kievietsbloemen

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog