www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Wie Overleeft Nederland?

2 juni 2015 Staatsbosbeheer in Overijssel

In het tv-programma Wie overleeft Nederland duiken 4 bekende Nederlanders de Nederlandse wildernis in waar ze 3 dagen moeten zien te overleven. In de derde aflevering zijn Peter R. de Vries, Fatima Moreiro de Melo, Guido Weijers en Kees Boot in het Vechtdal. Ze zijn te gast bij boswachter Nico Arkes.

“Overleven in het Vechtdal dat moet genieten worden want overleven staat hier gelijk aan beleven. Samen met boswachter Arjan Postma heb ik de omgeving verkend. Het Vechtdal kent een tal van toplocaties die bij uitstek geschikt zijn om te overleven. Water in overvloed, hoogtes op de stuwallen of rivierduinen, afwisseling open en gesloten terreinen, druk bezochte en vrijwel ontoegankelijke gebieden. Ik heb het team uiteindelijk een Vechtdal toplocatie met oerbos, rivierduin en afgesloten Vechtarm voorgedragen. Het rivierduincomplex Arrier Koeland met veel wilde tijm, geel walstro en vechtanjer op de bulten van de gele wiedemier. Dat moet een kruidig programma opleveren.”

wie-overleeft-nederland-vechtdal

Ondoordringbaar woud
“In het natuurbos wordt al ruim 40 jaar geen beheer meer gepleegd door mensen. Het is een bijna ondoordringbaar woud met braam, framboos, hazelaar, meidoorns, sleedoorns, eiken, essen en wilgstruweel. De doorns van braam en framboos prikken door onze broeken. De brandnetel prikt er nog eens lustig op los. Deze wereld gaat de basis voor de eenvoudige onderkomens vormen.”

Concurrentie
“Er is voldoende hout te vinden om een goed onderdak te maken. Tijdens de verkenning kwamen we er al snel achter dat de deelnemers concurrentie hadden van de vele bosbewoners. De vogels, dassen, reeën, konijnen hebben zich ook al tegoed gedaan aan de vele vruchten. De zoete vruchten van de framboos en braam waren al bijna niet meer aanwezig ten tijde van de opnames. De vruchten van de eik wel, want het was een goed mastjaar! In deze uitzending zullen de deelnemers dan ook leren hoe men de vruchten van de eik kan bewerken tot voedsel. Of hen dit lukt? Het menu kon worden aangevuld met eetbare paddenstoelen zoals rode koolzwam en de parasolzwam. Culinair kunnen ze natuurlijk ook nog altijd aanvullen met vis uit de rivier de Vecht. Wie weet vangen ze wel een rivierkreeft om het culinaire pallet helemaal compleet te maken.”

Lekker dolen
“Ik was stiekem wel een beetje jaloers op deze mensen want ik vind het zelf ook heerlijk om alleen de natuur in te trekken. “Dolen” door mijn eigen Vechtdal. Mijn rugzak mee met basis benodigdheden. Een eenvoudige tarp als onderkomen voor de nacht. Je avondeten bereiden op een klein houtvuurtje. Daarna genieten van het langzaam donker worden van het bos. Alle tijd om eens een lepel te snijden uit een berkenstam. Rust, onthaasten en In alle vroegte genieten van het blauwe ochtendlicht. Vogels die beginnen te fluiten, het bos ontwaakt een kopje koffie erbij! Heerlijk om op deze manier mijn eigen batterij op te laden. Iedere keer ontdek ik weer nieuwe dingen. De natuur en haar samenhang is een oneindige bron van inspiratie voor mij die ik graag met mensen wil delen!”

Doe het zelf!
“Wil je ook net als deze bekende Nederlanders het Vechtdal beleven! Speciaal voor het programma Wie overleeft Nederland hebben we Vechtdalrangers Belevingswandeling en een kano-avontuur voor je samengesteld.

De belevingswandeling en kano-avontuur zijn een mix van kennis en ervaringen van Bushcraftranger Martin Overweg en mijzelf. Onze manier van werken is eigenlijk tegenovergesteld aan survival. Bij survival is het de bedoeling om zo snel mogelijk het gebied uit te komen en bij Bushcraft proberen we juist zo lang mogelijk in het gebied te verblijven. We proberen dan met minimale middelen zo aangenaam mogelijk te verpozen in het gebied. Het leren waarnemen, herkennen van planten en dieren, gebruiksmogelijkheden van planten. Het gaat hier om oude kennis die veelal verloren geraakt is. Heel eenvoudige zaken zoals het gebruik van wilgenbast als alternatief voor asprine! Kortom, overleven wordt echt beleven!”

Nico Arkes,
Boswachter Staatsbosbeheer Vechtdal

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog