www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Wie Overleeft de IJsselmonding?

16 juni 2015 boswachters in Overijssel

In het tv-programma Wie overleeft Nederland duiken vier bekende Nederlanders in teams van 2 de Nederlandse wildernis in waar ze drie dagen moeten zien te overleven. Die natuurgebieden liggen soms praktisch om de hoek van de drukke bewoonde wereld en zijn allemaal in duurzaam beheer bij Staatsbosbeheer.

De BN-ers krijgen niets mee, behalve wat tools en een crash cursus overleven in de Nederlandse natuur van boswachter Arjan Postma. Verder zijn ze overgeleverd aan de elementen en aangewezen op de natuur, zichzelf en elkaar. En terwijl ze zich moeten zien te redden is er ook ruimte om elkaar beter te leren kennen.

In de vierde aflevering gaan Egbert Jan Weeber, Marion Pauw, Radmilo Soda en Nadja Hupscher naar de IJsselmonding. Ze zijn te gast bij boswachter Ger Klijnstra. Voor deze aflevering hebben we Arjan Postma gevraagd om zijn herinnering aan de opnames te delen.

Voor boswachter en presentator van ‘Wie Overleeft Nederland’ was het niet de eerste keer dat hij in de IJsselmonding kwam. Arjan vertelt: ‘Wat is dit een gaaf natuurgebied: het is jong, nieuw en het heeft daardoor iets wilds en ruigs. Er zijn maar weinig plekken in ons land waar zoveel dieren langs komen. Vos, ree, bever, otter, heel veel vissoorten, en een fascinerende vogel zoals de zeearend broedt hier sinds kort.’

De IJsselmonding is een gebied dat vooral bekend is bij mensen met bootjes en bij onderwatersporters. Het Ketelmeer ligt ingeklemd tussen Kampereiland en de Noordoostpolder: het is een mooie moerasdelta met eilandjes vol vogels en vissen. De vlakke, deels met wilgen begroeide eilandjes en het ondiepe water van de lagune trekken duizenden vogels aan. De oevers achter de eilanden gaan schuil achter hoge rietkragen. In het najaar zijn deze rietkragen geliefd bij grote zwermen spreeuwen en in het voorjaar is het een broedplaats voor blauwborsten, karekieten en rietzangers.

Ketelmeer

Boswachter Arjan Postma: ‘Het krioelt er werkelijk van het leven. Door de afwisseling van het diepe en ondiepe water is het er altijd spannend. Hier komen veel vogels om te slapen. Ook trekken er veel vissen langs het gebied: vanuit het IJsselmeer zwemmen veel vissoorten hier de IJssel op. En op plekken waar grote diermigratie is, daar krijg je heel spannende natuur.’

Het is ruige natuur om te beleven en om te onderzoeken. Voor de deelnemers van het tv-programma was het een echte wildernisbeleving op één van de laatste onbewoonde eilanden van ons land. Een paar dagen weg van alles, en eten, slapen en verblijven in de natuur. Terug naar de basis, de wildernis. De deelnemers gingen zaklampvissen in het ondiepe water. Het is spannend om een rivierkreeftje te vangen in het licht. Dan kun je ze redelijk makkelijk opscheppen met een schepnet. De deelnemers waren heel enthousiast over het gebied en het overleven. Arjan Postma: ‘Ze deden het goed! Ze hadden veel lol in het overleven, het weer was prachtig: dat werkte ook mee!’

Als je zelf ook de wildernis van de IJsselmonding wilt ervaren kijk dan eens naar deze bijzondere excursie.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog