www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Engbertsdijkvenen: de jonge kraanvogel in beeld!

7 juli 2015 Boswachter Jeroen Buunen in Overijssel


In dit filmpje is het 7 weken oude kraanvogel jong in de Engbertsdijksvenen te zien. De vogel maakt het goed!

Eind april 2015 is door medewerkers en vrijwilligers van Staatsbosbeheer een kraanvogelnest aangetroffen in de Engbertsdijksvenen te Kloosterhaar. Broedende kraanvogels zijn niet nieuw in de Engbertsdijksvenen dit gebeurde de afgelopen jaren ook al. Dit jaar is er wel een verschil op te merken, er is namelijk een jonge kraanvogel aangetroffen. Dit betekend het eerste succesvolle broedgeval voor Overijssel! Een leuk en zeer positief nieuwsbericht!

Het jong is nu enkele weken oud. Staatsbosbeheer heeft dit goede nieuws expres de eerste weken vanaf de geboorte niet naar buiten toegebracht omdat het jonge dier zeer kwetsbaar is m.b.t. verstoring. Overigens geldt dit voor de gehele periode van broeden tot jong.

De hoogveengebieden vormen geschikte broedplaatsen voor kraanvogels. Daarom is het ook niet vreemd dat de kraanvogels de Engbertsdijksvenen opzoeken. Doordat de kraanvogels in Europa relatief goed gedijen is het niet ondenkbaar dat we in de aankomende jaren meerdere broedgevallen van kraanvogels mogen verwelkomen.

Om de rust voor de jonge kraanvogel te garanderen houdt Staatsbosbeheer de aankomende tijd extra toezicht in het gebied,

Met vriendelijke groet,
Jeroen Buunen
Boswachter Twente

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog