www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Met Mast meer Mest!

2 oktober 2015 Boswachter Nico Arkes in Overijssel

 

Genoeg werk aan de winkel!
Werk aan de winkel!

“Guus kom noar Huus! Want de koeien staan op springen, de varkens moeten vreten en het hooi moet van het land!” zong Alexander Curly uit volle borst! Kortom een drukte van belang op de boerderij! In het bos is het niet minder druk. Noteneters als Vlaamse Gaaien en Eekhoorns maken overuren om alle gevallen vruchten te verstoppen voor de winter. Ze kunnen het op dit moment niet weggesleept krijgen. Volgend jaar vinden we de verjongingsplekken die door deze dieren zijn gemaakt. Want lang niet alle verstopplekken worden teruggevonden.

Met gevaar voor flinke hoofdpijn begeeft men zich nu in het bos! Zelf heb ik de boswachters hoed maar weer opgezet want het regent! Wat zeg ik, het hagelt af en toe eikels vanuit de bomen. Als trommelgeroffel dalen ze neer op mijn hoed en de dienstauto. Leasemaatschappij zal blij met ons zijn. De eiken dragen dit jaar enorm veel vrucht. De eik verzameld met al zijn krachten, alsof hij een eindsprint moet halen, energie en legt dit vast in de vruchten. Het is een ingebakken overlevingsstrategie van vruchtdragende bomen. Dit verschijnsel is nog steeds niet geheel ontrafeld, maar komt gemiddeld om de zeven jaar voor. De jaren daarna neemt de boom een korte adempauze en zal minder vruchten dragen. Ook bomen kunnen niet permanent een topprestatie leveren. Alhoewel ik wel vind dat ze goed hun best doen.

Als bomen massaal heel veel vrucht gaan dragen, noemen we het een goed mastjaar! Het woord mast kent vele betekenissen. Een van de minst bekende is wel mast als een ander woord voor varkensvoer bestaande uit eikels en beukennoten. Met mast werden vroeger de varkens gemest! Bossen werden zelfs gebruikt als varkensweide. Ook is er een boswachterij vernoemd naar dit varkensvoer het Mastbos bij Breda. Het spreekt voor zich dat een goed mastjaar ook bijdraagt aan het voortplantingssucces van masteters! Voor ons nog een geluk dat er in de Engbertdijksvenen niet teveel eikenbomen staan. Zie ons blog Wild Zwijn in Overijssel

 

Boswachter Nico Arkes

Twitter @vechtdalranger

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog