www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Ommerschans ontrafeld!

2 november 2015 Boswachter Nico Arkes in Overijssel

Op zaterdag 31 oktober is een deel van het ‘Mysterie van de Ommerschans’ ontrafeld. In het kader van het ‘Verhaal van Overijssel’ werd door de provincie Overijssel middelen beschikbaar gesteld om enkele grotere projecten uit het visiedocument ‘Het mysterie van de Ommerschans’ te realiseren. Hiermee ging een lang gekoesterde wens in vervulling. Staatsbosbeheer heeft in samenwerking met haar partners en de vele vrijwilligers, hard gewerkt om de historie weer zichtbaar te maken. Feestelijk werd het gebied weer in gebruik genomen.

Ommerschans Parel van Overijssel, hier ligt de basis van onze Welvaartsstaat
Ommerschans Parel van Overijssel, hier ligt de basis van onze Welvaartsstaat

Onder toeziend oog van vele genodigden werd in de ochtend een van de verhaalpalen onthuld door gedeputeerde Hester Maij. De verhaalpaal was ingebed door drie vlaggen die symbolisch de verscholen tijdlagen weergaven. De eerste laag werd door gedeputeerde Hester Maij onthuld. Door het hijsen van de provincievlag, welke de verdedigingstijd symboliseerde, werd de kolonietijd zichtbaar. Wethouder Ko Scheele en Henk Zomer voorzitter van de participatie Ommerschans, hezen de vlag van de Maatschappij van Weldadigheid. Op de vlag prijkte de afbeelding van Johannes van der Bosch de grondlegger van de Maatschappij. De Ommerschans dat deel uitmaakt van de Maatschappij van Weldadigheid is nu in de race om op de Unesco wereld erfgoedlijst te komen. De eer om de laatste vlag te hijsen viel aan Herman Brink en Lammert Kragt. De groene vlag symboliseerde de huidige tijd met de vele natuurwaarden en rijke geschiedenis. Met het wegnemen van de vlaggen werd een verhaalpaal zichtbaar. Gedeputeerde Hester Maij mocht als eerste de verhaalpaal activeren. Onder begeleiding van Marietje, een bedelaarster uit de kolonietijd konden de genodigden deelnemen aan een historische wandeling door een van de parels van Overijssel. Een wandeling waarover nog lang nagepraat zal worden. Een prachtig beeldverslag is te zien op Dedemsvaart in beeld Beleefdag Ommerschans

Ademloos luisteren naar de verhalen van de wonderdokter (Foto: G.J. van Breemen, Staatsbosbeheer)
Ademloos luisteren naar de verhalen van de wonderdokter (Foto: G.J. van Breemen, Staatsbosbeheer)

Ook in de middag mocht de Ommerschans zich verheugen op een grote belangstelling. Ruim 700 mensen brachten zaterdagmiddag een bezoek aan de Ommerschans. Bijzondere ontmoetingen vielen hen ten deel tijdens de wandeling. Genietend van de nieuwe wandelpaden, grachten, kunstwerken en uiteraard de vele acteurs die je even meenamen terug in de tijd! Het Mysterie van de Ommerschans is levend geworden tijdens de beleefdag! De verhaalpalen maken het mogelijk dat ook in de afwezigheid van gidsen het verhaal van de Ommerschans, ‘levensecht’ wordt verteld. Voor sommigen een verrassende en onverklaarbare beleving! Zie het filmpje dat ik een dag later mocht ontvangen Opa! Opaaaa!

Nico Arkes

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog