www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

De gemaskerde rovers van de Engbertsdijksvenen zijn weer gespot!

6 januari 2016 Communicatieadviseur Gerard van Breemen in Overijssel

Stilletjes zitten ze daar dan, in de toppen van bomen of struiken, de heide over te turen. Op zoek naar een slachtoffer! Het zwarte masker hebben ze alle drie op, de rovers van de Engbertsdijksvenen zijn weer terug. Dit doet mogelijk vermoeden naar een spannend sprookjesverhaal, het gaat echter om: de Klapekster.

SAMSUNG CSC

Als boswachter ben ik altijd aangenaam verrast als ik deze wintergasten uit noordelijke streken weer tegenkom in onze natuurgebieden. Deze vogels hebben op hun wintermenu voornamelijk mestkevers staan. Echter voor een sappige muis deinst deze vogel ook niet terug. Met een beetje pech wordt hij of zij dan ook nog gespiesd aan stekels of prikkeldraad. Zo legt deze vogel namelijk een voedsel voorraad aan. In de natuur is het nou eenmaal een kwestie van leven of dood..

SAMSUNG CSC

In de Engbertsdijksvenen kwam ik vorige week maar liefst drie klapeksters tegen op één ochtend! Als bewijsmateriaal heb ik twee foto’ s geplaatst. Wanneer u dit mooie gebied bezoekt in de wintermaanden ben ik ervan overtuigd dat u ook oog in oog met deze gemaskerde rover kan komen te staan. Houd dan vooral de camera in aanslag*.

(*) Zorg bij natuurfotografie er altijd voor dat u diersoorten niet gaat verstoren en blijf op de gebaande wegen en paden.

Jeroen Buunen, Boswachter Twente

reageren

geef een reactie

 • Peter van den Akker
  8 januari 2016 om 11:46

  Hallo Jeroen, volgens mij kennen we elkaar niet maar ik ben teller in de telgroep Engbertsdijksvenen en verzamel al vele jaren alle waarnemingen van Klapeksters. Hierdoor hebben we een goed beeld van het jaarlijks aantal pleisterende vogels. Zeker jouw waarneming van 3 verschillende exemplaren zou ik graag op een kaartje ontvangen. Rick Ruis is ons kontakt

  groet
  Peter van den Akker

  • jeroenbuunen
   13 januari 2016 om 09:33

   Hoi Peter,

   Dat klopt, hoop spoedig een keer kennis te maken.

   Leuk en goed dat jullie dit al jaren doen. Ik heb alle drie de vogels in het heidegebied gezien ten noorden van de Pluus. Als je mij je emailadres stuurt, maak ik een kaartje.

   Groet Jeroen

 • Wiebe Tolman
  6 januari 2016 om 22:02

  Hallo Jeroen, Leuk verhaal van de klapekster. Enige jaren geleden zag ik deze vogel ook op de Engbersdijkvenen, alwaar hij een heikikker aan een berkentakje vastprikte. Zie foto.

  Met vriendelijke groet, Wiebe Tolman

  T: 06-20 00 95 96 M: wiebetolman@ziggo.nl

  • jeroenbuunen
   13 januari 2016 om 09:29

   Beste Wiebe,

   Bedankt voor je reactie! Ja super leuk om deze vogel te spotten in dit jaargetijde. Ik zie jou foto helaas niet, deze mag je me wel toesturen als je wilt : j.buunen@staatsbosbeheer.nl

   Groeten Jeroen

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog