www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Geknal in het bos!

8 januari 2016 Communicatieadviseur Gerard van Breemen in Overijssel

Het is voor boswachters soms lastig om aan eind van het jaar vuurwerk en geweerschoten te kunnen onderscheiden van elkaar.                                           Stropers zijn zich hiervan ook bewust en maken hier dankbaar gebruik van, met alle nare gevolgen van dien. Het is daarom zaak om tegen beide op te blijven treden en deze overtredingen/misdrijven een halt toe te roepen.

20160105_131946_resized_1

Afgelopen december was het ook weer raak! Maandagavond 14 dec. rond 20:30 uur hoorde ik vuurwerk op de parkeerplaats van het nabij gelegen hotel Dalzicht. Dit was de week er voor ook al het geval.                                                                                     Toen ik polshoogte ging nemen trof ik er twee stellen aan die aangaven dat het vuurwerk door twee mannen in een auto was afgestoken, deze was net weg gereden. Ter hoogte van de knallocatie bleek het volgende: er lag een lantaarn op de grond en een Staatsbosbeheer bord was vernield. Op woensdagavond 16 dec. rond 21:00 uur idem dito, direct ben ik met zaklamp naar de bewuste parkeerplaats gereden waar ik niemand aantrof. Terwijl ik er stond zag ik een lichtflits in bos ter hoogte van speelveld gevolgd door zware knal. Iets later een vuurpijl die vanaf dezelfde plaats de lucht werd ingeschoten. Ik heb toen de politie opgebeld, terwijl ik dat deed zag ik door de bomen dat autolichten in het bos op het speelveld aangingen en deze langzaam naar de Almeloseweg reed.

Vervolgens mijn auto ervoor gezet en bestuurder aangesproken. Ik heb toen mijn verbolgenheid over gedrag kenbaar gemaakt en de personalia van de bestuurder genoteerd. Op mijn mededeling dat men vaker op de parkeerplaats bij Dalzicht actief was werd twijfelend geantwoord waarmee voor mij vaststond dat men er vaker was geweest. Ik heb de mannen een waarschuwing gegeven. Zij waren inmiddels flink geschrokken van mijn optreden en verklaarden mij met bibberende stemmetjes dat dit nooit meer zou gebeuren.

Ik had geen reden om aan deze toezegging te twijfelen. Lichaamstaal spreekt namelijk boekdelen.. Toen ik net thuis was kwam de politie aan de deur. Zij hadden meerdere meldingen ontvangen van vuurwerk. Ik heb de politieagenten op de hoogte gebracht en personalia doorgegeven. Ook zij zullen nog contact met de bestuurder opnemen. Politie op hart gedrukt het bij een waarschuwing te laten omdat ik dit immers had toegezegd. Bovenstaande geeft aan dat adequaat veldtoezicht in natuurgebieden noodzakelijk is en blijft!

Boswachter Sjaak van Dijk

reageren

geef een reactie

  • VWbestrijder
    22 januari 2016 om 10:35

    Jammer van de waarschuwing….

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog