www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

De Kloof

9 februari 2016 Boswachter Denny Kroeze in Overijssel

Als boswachter recreatie ben ik op dit moment druk met het speelbospad. Sommige speeltoestellen moeten gerepareerd worden, andere moeten worden verwijderd in verband met slijtage of verrotting.20160128_145325_resizedControle
Jaarlijks trekt het speelbospad ca. 300.000 bezoekers. In tegenstelling tot de beginperiode, waarin mijn creatieve collega’s nog zelf de speeltoestellen ontwierpen en maakten, moet het nu aan allerlei vastgestelde normen en eisen voldoen. Minimaal één keer per jaar worden de speeltoestellen door een erkend bedrijf gecontroleerd en zo nodig gerepareerd. Fantastisch spannende toestellen waar nooit iets mee gebeurd is, voldoen ineens niet meer aan de eisen en moeten worden aangepast.
Natuurlijk is veiligheid belangrijk! Er wordt goed gekeken dat er geen ruimtes zijn waar vingertjes tussen kunnen komen en er wordt -waar nodig- schors onder toestellen aangebracht om een kind dat valt toch een zachte landing te geven.
Soms draven we in Nederland wel erg ver door wat betreft veiligheidseisen naar mijn mening.
Wie van u is er vroeger niet een keer uit een boom gevallen? Thuis gekomen met kapotte broek of geschaafde knie? Of drijfnat geworden bij het bouwen van dammetjes in een beekje? Geen vader of moeder die hier van opkeek. En zeg nou zelf….juist het risico dat er iets fout kon gaan maakte het zo spannend!

Ronja
Thuisgekomen kijken we “het uur van de wolf” waarin mijn favoriete kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren centraal staat. En ja hoor… daar komen al mijn idolen langs: Pippi Langkous, de Gebroeders Leeuwenhart en mijn heldin Ronja de Roversdochter.
Ronja woonde in een burcht boven op een berg. In de nacht van haar geboorte sloeg de bliksem in en spleet de rots in tweeën. Ronja mocht van haar vader niet naar de kloof die was ontstaan. Ze kon er in vallen….levensgevaarlijk. Maar Ronja, ging juist wel naar de kloof om het gevaar te leren kennen…Ze leerde roverszoon Birk kennen en laat die nu juist aan de andere kant van de kloof wonen. Omdat ze de gevaren had leren kennen, kon ze ermee omgaan en sprong naar de andere kant van de kloof, waardoor de hele roversbende in de war was.
U merkt het wel….ik vind Ronja nog steeds geweldig, maar nu temeer vanuit mijn boswachtersrol.
tekening
We zullen het speelbospad voor onze bezoekers uiteraard zo veilig mogelijk maken, maar laat de Ronja alsjeblieft niet uit het kind verdwijnen!

Ine Nijveld
Boswachter Sallandse Heuvelrug en Borkeld

reageren

geef een reactie

 • Gert Korthof
  21 maart 2018 om 11:55

  Hallo Roelof Heringa zei “Zelf ben ik in het bos bij Wageningen opgegroeid”
  Ik ken je van de CJN afd Wageningen, we hebben samen veel opgetrokken, ben je sinds die tijd uit het oog verloren, laat eens een bericht achter op mijn website, dan kunnen we nog eens contact opnemen!
  Groetjes, Gert Korthof

 • Renberg Harry
  3 december 2017 om 11:19

  Vraag vandaag een lening aan. Heeft u financiële hulp nodig? Zoek niet meer omdat we hier zijn om al uw financiële problemen tot het verleden te maken. wee-leningen aan bedrijven en individuen die financiële hulp nodig hebben, die een slecht krediet hebben of geld nodig hebben om rekeningen te betalen, om te investeren in het bedrijfsleven. neem dan contact met ons op via e-mailadres: renbergborcfirm@gmail.com

 • Thil nijhof
  9 februari 2016 om 19:54

  Ha Ine,
  Wederom een interessant stukje!
  Leuk om er een persoonlijk stukje nostalgische gevoelens in te verwerken!
  Veel succes met de verbeteringen van de hangbrug en denk eraan dat je het nooit naar ieders zin kunt maken!
  ‘K ben trots op je!
  Groetjes,
  Thil

  • inenijveld
   10 februari 2016 om 10:35

   Ja dat is zo. Dank je Thil!

 • Ap
  9 februari 2016 om 19:15

  Die hangbrug is echt ‘levensgevaarlijk’, veel planken zitten los zodat kleine kinderen er gemakkelijk met hun kleine voetjes door kunnen zakken. Ik zou uit veiligheidsoverweging die brug ‘gisteren’ nog weghalen. Uiteindelijk geef je de kinderen de gelegenheid tot…Daarbij is Staatsbosbeheer zeker verantwoordelijk voor de gevolgen.
  Ap

  • inenijveld
   10 februari 2016 om 10:33

   Dag Ap,

   Zie onderstaand krantenartikel uit Tubantia

   Wie betaalt mee aan nieuwe hangbrug in Nijverdal?

   Geplaatst op:
   30 januari 2016
   Laatste update:
   30 januari, 10:53
   Foto’s 1 Reageer (11)

   De hangbrug is aan vervanging toe

   Hangbrug

   NIJVERDAL – De hangbrug in het Speelbos op de Sallandse Heuvelrug is dringend aan vervanging toe. Staatsbosbeheer heeft echter geen geld om een nieuwe te plaatsen en doet daarom een beroep op bedrijven en particulieren.

   „De hangbrug is een populair onderdeel van het Speelbos”, zegt boswachter Ine Nijveld. „Kinderen maken er graag en veelvuldig gebruik van omdat het spannend is om over de wiebelende brug te lopen. Jaarlijks heeft het Speelbos zo’n 300.000 bezoekers, en het is samen met het buitencentrum een toeristische trekpleister.”

   Bijdrage
   De boswachter en haar collega’s hopen dat, bijvoorbeeld, mensen die met hun kinderen geregeld het Speelbos bezoeken een bijdrage willen leveren. ,,Dan hebben we het benodigde bedrag eind dit jaar zeker bij elkaar. Natuurlijk mogen ook bedrijven doneren”, aldus de boswachter.

   Buitenfonds
   Staatsbosbeheer heeft een speciaal buitenfonds opgezet om met financiële hulp van particulieren en bedrijven waardevolle projecten in natuurgebieden in stand te houden. Zoals de naam al zegt, beheert Staatsbosbeheer een omvangrijk deel van de bossen op de Sallandse Heuvelrug. De organisatie is de laatste jaren ook niet ontkomen aan bezuinigingen en die treffen, volgens boswachter Ine Nijveld, met name het recreatieve deel van het takenpakket van Staatsbosbeheer. Vandaar dat niet zomaar de knip kan worden getrokken om de 14.000 euro, die een nieuwe brug

  • Ab
   10 februari 2016 om 12:45

   Wat moet ik daar lezen? Dat je geld nodig hebt? Het gaat mij om je opmerkingen over de verantwoordelijkheid!

  • inenijveld
   10 februari 2016 om 20:02

   Meneer Ap of Ab,
   Het krantenartikel gaat over de hangbrug waar u het over heeft. Deze brug is niet meer goedgekeurd wat betekent dat het op zeer korte termijn zal moeten worden verwijderd.
   Veel trouwe speelbospadbezoekers zal dit enorm spijten.
   Wij proberen via sponsoring geld voor een nieuwe brug bij elkaar te krijgen.
   Staatsbosbeheer krijgt namelijk wel geld voor natuurbeheer, maar geen geld voor deze extra recreatieve voorzieningen.

 • Roel Kiers-Assendorp
  9 februari 2016 om 17:25

  Hoi Ine.
  Weer met plezier je verhaal gelezen. Wat heb je toch een prachtig beroep. De inhoud van je verhaal is naar mijn hart geschreven!
  Wens van harte dat jullie weer zoveel bezoekers krijgen die met een beetje spanning kunnen en blijven genieten.
  Hartelijke groet. Roel Kiers

  • inenijveld
   10 februari 2016 om 10:17

   Dat wens ik ook! Dank je wel Roel.

 • R.B. Heringa
  9 februari 2016 om 16:34

  Dag Ine,
  Je hebt helemaal gelijk. Natuurlijk is ‘veilig spelen’ belangrijk, maar de eisen die nu worden gesteld…
  Zelf ben ik in het bos bij Wageningen opgegroeid, dus ik had mijn eigen speelbos rond het huis. Ik kan niet direct zeggen dat al onze ondergrondse hutten van degelijke kwaliteit waren, maar wel geweldig spannend!
  Zelf heb ik met Sjaak e.a. de eerste aanleg van de speelbosroute indertijd geïnitieerd en toen waren er natuurlijk ook al veiligheidseisen. Prima, zolang niet iedere creativiteit wordt ‘doodgeregeld’. De hangbrug was altijd al een fraai object in de route; leuke foto!

  groetjes en plezier bij je mooie werk,
  Roelof Heringa

  • inenijveld
   10 februari 2016 om 10:16

   Dank je wel Roelof. Leuke herinneringen heb je aan je jeugd in Wageningen lijkt me. Er is al heel wat opgeknapt in het speelbos. Mocht je nog eens in de buurt zijn…uiteraard van harte welkom.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog