www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Fasten your seatbelts please…

30 maart 2016 Communicatieadviseur Gerard van Breemen in Overijssel

Wij Nederlanders zijn een reislustig volk. Je kunt geen vakantiebestemming bedenken of er zijn landgenoten. Gingen wij een paar eeuwen terug al zeilend met onze schepen naar verre oorden, nu nemen wij het vliegtuig om snel op onze bestemming te komen.

vliegtuig

En zo ook ik. Afgelopen week reisde ik na een heerlijk stadsbezoek met mijn dochters terug vanuit het Spaanse Barcelona.

Eigenlijk heb ik het niet zo op vliegen. Naast alle extra veiligheidsmaatregelen, fouillering en taxicontrole waaide het ook nog eens flink. Eenmaal in de lucht was dat goed te merken aan de turbulentie. Tussen de wolken door kregen we af en toe een blik te zien van de Pyreneeën met besneeuwde bergtoppen.

Tjiftjaf                                                                                                                                   Prachtig, maar stond ik maar vast met mijn voeten op de grond; in het bos waar je binnenkort de tjiftjaf weer hoort fluiten. Zo’n heerlijk herkenbaar ritme. Dit kleine, bewegelijke vogeltje komt één dezer dagen weer terug in Nederland na een lange reis vanuit Zuid-Europa of zelfs Noord-Afrika. Wat een wonder toch eigenlijk dat dit drukke insectenetertje van slechts 11 cm misschien wel 3000 km heeft gevlogen!

Tjiftjaf
Tjiftjaf

Met die tere vleugeltjes is hij misschien wel over de besneeuwde bergtoppen van de Pyreneeën gevlogen. Misschien is hij voor deze hoge bergen uitgeweken en heeft hij een grote omweg moeten maken en ook hij heeft misschien wel last van flinke tegenwind gehad. Hij vloog niet alleen, maar vele soortgenoten vlogen mee. Voor de trek had hij een energiereserve opgebouwd. Een laagje vet onder de huid zorgde ervoor dat hij uren achter elkaar kon vliegen. Hij vond zijn weg aan de hand van de zon en de sterren of misschien wel aan de hand van aardmagnetische velden (magnetische velden die de aarde omringen).

Geen cateringservice onderweg of uitgebreide navigatie-apparatuur. Wat een wonder toch!

Als het vliegtuig veilig landt wordt er geapplaudisseerd voor de piloot. Bedankt voor de veilige vlucht!

Eigenlijk verdient elke trekvogel die na de winter Nederland weer weet te bereiken om hier te komen broeden ook een groot applaus voor deze buitengewone prestatie!

Ine Nijveld, Boswachter Sallandse Heuvelrug en De Borkeld

reageren

geef een reactie

  • Roel Kiers-Assendorp
    30 maart 2016 om 12:26

    Helemaal mee eens Ine! Het is en blijft een wonder die natuur. Groet Roel

    • inenijveld
      30 maart 2016 om 17:34

      En zo is het Roel 😉

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog