www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Environmental tour with forestranger

4 april 2016 Communicatieadviseur Gerard van Breemen in Overijssel

Een tijdje terug ben ik met een groep internationale studenten het natuurgebied de Olde Maten in geweest. Deze studenten waren te gast bij het Greijdanuscollege in Zwolle. Onder hen bevonden zich ook een aantal Nederlandse studenten van Greijdanus. In hun programma zat een bezoek aan de Veldschuur ‘Bid en Werk’ in Rouveen. Naast een wandeltocht over het laarzenpad door de Olde Maten kon er ook gekozen worden voor een bezoek aan en uitleg over de veldoven op het terrein van de Veldschuur, een archeologieles met metaaldetectors of een les natuurfotografie.

IMAG2675_klein

Zo’n 15 studenten kozen voor een tocht met de ‘forestranger’.                                      De voertaal was natuurlijk Engels en al gauw ontstond er een gesprek tussen mij en de groep. Het bleek dat “mijn” groep geheel uit Canadezen en Nederlanders bestond. Gelukkig heeft de Veldschuur een voorraad laarzen staan voor mensen die de hunne hebben vergeten. Ook de studenten hadden niet gerekend op een tocht door het moeras. De schoenen werden verruild voor een paar ‘boots’.

En dan kom je natuurlijk allerlei vogels tegen. Hoe heet nou een ooievaar in het Engels, of een wulp? Hoe noemen ze riet? Gelukkig kwamen we er wel uit.                               Al gauw bleek dat laarzen geen overbodige luxe waren. Het water stond hoog en vooral tijdens het passeren van de bruggetjes kwam het tot kuithoogte.                                   Er stond die middag een koude harde wind en wat mij opviel was dat de mensen niet echt dikke jassen, sjaals en dergelijke droegen. Ook hoorde ik niemand klagen over de kou. Het bleek dat ze allemaal echte winters gewend waren. Onze temperaturen deden hen al aan het voorjaar denken.

IMAG2673_klein

Er was een jongen bij die een driekwart lange broek aan had, met de kuiten dus bloot. Hij vertelde mij dat, waar hij vandaan kwam, het op dat moment 30 graden vroor.        Er was een meisje wiens Opa en Oma destijds vanuit Nederland waren geëmigreerd naar Canada. Zij verstond wel een beetje Nederlands. Van haar moest ik de hele groep op de foto zetten. Ik had het daarbij over ‘to make a picture’. Zij verbeterde mij; het moest zijn ‘to take a picture’. Maar ze zei dat heel veel Nederlanders die fout maken. En zij kon het weten.

Al met al een leuke internationale middag.

Boswachter Johan Dammers

reageren

geef een reactie

  • poolman032
    11 april 2016 om 05:58

    Beste Johan Dammers, diezelfde fout zou ik ook gemaakt hebben, maar jouw verslag lezend, vinden we dat – als Hollanders – niet erg, “natuur”-lijk (2-ledig natuur…). ‘k Lees ‘t nu pas, want we zijn vorige week (1 – 080416) naar Noorwegen geweest: de driehoek (via DK. en Zweden) Oslo, Bergen, Trondheim en terug. Moet nog een verslagje maken voor onze broers en zusters; misschien voeg Sbb.Ov. daar wel aan toe… gr. Henk Poolman.-

  • Annie
    4 april 2016 om 21:11
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog