www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Dier in nood

16 april 2016 Communicatieadviseur Gerard van Breemen in Overijssel

Vorige week zaterdagmorgen gaf ik een weidevogelexcursie samen met leden van de Weidevogelvereniging Staphorsterveld in de Olde Maten bij Rouveen.Op een gegeven moment zagen we, naast de regulier rondvliegende weidevogels als grutto, wulp, tureluur, kievit enz. ook een vreemd geval.

FullSizeRender_2_klein

In een weiland, een eindje van ons af, vloog een buizerd op met daaraan een stuk touw. Toen we dichter bij kwamen bleek de vogel met een poot verward te zijn geraakt in een stuk oranje schrikdraad. Het draad zat inmiddels ook al om zijn lichaam gedraaid. Dit was zonder gereedschap niet meer los te krijgen.

Weidevogelexpert Freek Pleijsier spoedde zich naar huis en kwam later op de fiets terug met een mes en een paar werkhandschoenen. Omdat het andere uiteinde van de draad nog aan een paaltje vastzat, was het niet moeilijk om het dier te vangen.

FullSizeRenderMet een jas over de kop van de vogel werd de bevrijdingsoperatie uitgevoerd. De patiënt, nog een beetje versuft, hebben we verder met rust gelaten. Hij maakt het goed.

Ook de excursie verliep verder succesvol, want we zagen ook slobeenden, ooievaars, blauwe reigers, graspiepers, watersnippen, wilde eenden, zomertalingen,

kuifeenden, witte kwikstaarten, krakeenden en meerkoeten.

Boswachter Johan Dammers.

reageren

geef een reactie

 • jan kooiman
  19 april 2016 om 15:06

  Mijn complimenten geweldig gedaan!!

 • Wash Ing Ton
  18 april 2016 om 20:00

  Ooievaars gezien? Dat is niet zo vreemd in het Stappesterveld… Zou beter zijn wanneer je deze vogels niet zou zien… Het zijn prachtige vogels, alleen zijn het er wel veel op dit kleine stukje aarde… Om 1 vogel in de lucht te houden, moeten wel vele andere dieren het begeven… En dat geldt ook voor het in de lucht houden van een buizerd… We houden geen weidevogel meer over..

 • Tiany Temmerman
  17 april 2016 om 14:58
 • JanB
  16 april 2016 om 11:49

  Kijk, dat zijn leuke dingen. Geen pr-praat, maar echte belevenissen. Mooie actie!

 • Thil nijhof
  16 april 2016 om 10:05
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog