www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Drijfveren, dat is toch iets voor eenden?

21 april 2016 Boswachter Denny Kroeze in Overijssel
foto: Patricia Woord
foto: Patricia Woord

Eind maart 2016. Onze eerste bosweek van het jaar staat voor de deur. Zoals altijd weer nieuwe deelnemers maar nu ook een nieuwe locatie. En wat voor één! Een eendenkooi in de Weerribben. In overleg met Staatsbosbeheer mogen we gebruik maken van de locatie en wij zorgen dat het hout wat gekapt is op pontons wordt geladen.

BuitenGewoonte activeert jongeren en jongvolwassenen met een grote afstand tot de maatschappij. Dit doen we door ze uit hun vertrouwde omgeving te halen en ze 5 dagen mee te nemen de natuur in. Sommigen zitten al jaren thuis. Door het traject zo intensief te starten zorgen we op een unieke manier om mensen weer in beweging te krijgen.
Op dag 1 krijgen de 6 deelnemers instructies hoe ze hun basiskamp moeten runnen. Er wordt op houtvuur gekookt. Slapen doen ze in hangmatten. Vanaf dag 2 moeten de deelnemers zichzelf hierin zien te redden. Alles wat ze doen of laten heeft direct invloed op hun comfort. Geen vuur betekent dus geen koffie of thee, geen warm eten en ook geen warmte. Op dag 2 komt de boswachter iets vertellen over de eendenkooi en haar cultuurhistorische waarde. Een aantal zijn zichtbaar onder de indruk, anderen willen vooral het liefst naar huis. Na de uitleg start het werk. Vanaf nu zullen ze elke morgen het hout op de pontons moeten laden.

De eerste dag gaat zeer voortvarend, de dagen erop wordt het al een stuk lastiger en zwaarder. De deelnemers worden keihard met zichzelf geconfronteerd en zijn niet gewend om een hele week fysiek en buiten bezig te zijn. Emoties versterken en worden vergroot. Tranen vloeien, boos zijn op jezelf, angst voor het onbekende maar er wordt ook zeker gelachen.

foto: Patricia Woord
foto: Patricia Woord

Daarnaast krijgen de deelnemers ook individuele- en groepsopdrachten. Tussendoor theorielessen over onder andere communicatie en ook schrijfopdrachten welke we ’s avonds rond het vuur evalueren. Een druk programma! Alles tijdens de week draait om (zelf)vertrouwen, trots, motivatie, persoonlijke groei en zelfstandigheid. Wij leren ze samenwerken en op de juiste manier communiceren. Na een paar dagen raakt de kooi steeds meer hun thuis en ook degene die zo graag naar huis willen, krijgen steeds meer grip op de situatie. Hier leren ze wat ze wél kunnen.
We zijn nu twee weken verder. 2 van de deelnemers zitten in een proefplaatsing met uitzicht op een baan. De derde volgt een training en start daarna met de proefplaatsing. Een andere deelnemer ontwikkelt zich verder in haar baan ontwikkelen en 2 krijgen intensieve begeleiding en coaching om zichzelf ontwikkelen op meerdere levensdomeinen.

Al met al een uniek resultaat met een uniek project op een unieke locatie! De deelnemers hebben stuk voor stuk nieuwe drijfveren gevonden. En dat in een eendenkooi..

Aljo Bril
BuitenGewoonte

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog