www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Koningsdag 2016 in Zwolle

28 april 2016 Communicatieadviseur Gerard van Breemen in Overijssel

Wat een happening! Koningsdag in onze Provinciehoofdstad.

Vanaf het moment dat bij de burgemeester van Zwolle de uitnodigingsbrief voor het organiseren van Koningsdag binnen kwam ontstond er koortsachtig overleg met vele organisaties. Iedereen wilde wel aan de wereld laten zien wat Overijssel allemaal aan moois te bieden heeft. Vele ideeën werden aangedragen maar … daarvan ook weer vele verworpen. Er moesten immers keuzes gemaakt worden want het Koninklijk bezoek bezocht Zwolle slechts enkele uurtjes. Twee collega’s waren bij deze voorbesprekingen betrokken. De regisseur maakte uiteindelijk de eindbeslissing voor het programma.

Koningsdag 2016 in Zwolle

Voor de Grande Parade op Grote Markt werd een choreografie bedacht die recht deed aan de vier thema’s : kunststof, water & handel, recreatie en streekproducten. Staatsbosbeheer was onderdeel van een wervelende dansshow in het derde thema. We zorgden voor drie vers gezaagde berkenbomen die een frisse groene body gaven aan het geheel. En ja, die bomen moesten gedragen worden door boswachters. En dat lijkt een eenvoudig klusje voor ons. Toch moest daar veel voor geoefend worden! Eerst met plastic palen in een fabriekshal, vervolgens met oefenbomen en uiteindelijk met de echte uitvoeringsbomen die collega’s vers uit het bos gehaald hadden. Het was interessant om mee te maken hoeveel er komt kijken bij de organisatie van een dergelijke uitvoering. Honderden vrijwilligers, diverse materialen en voertuigen moesten samengesmeed worden tot een geoliede machine.

De weersvooruitzichten waren winters. Veel wind, regen, onweer en zelfs sneeuw. De choreografie met bomen, grote handwijzers en kartonnen dozen was daardoor extra risicovol. Op dinsdag 26 april tijdens de generale repetitie was dit goed te merken. Wind en regen maakte het oefenen moeilijk en koud. Hoe zou dat morgen gaan?

Al vroeg in de ochtend verzamelden alle deelnemers zich op Koningsdag in de Grote Kerk in Zwolle. Honderden spelers en muzikanten maakten zich gereed. Kostuums werden aangetrokken, gezichten geschminkt, materialen naar het plein gebracht, een kopje koffie voor de spanningen en nog een laatste repetitie. En dan is het wachten, en wachten. Vervolgens volop actie. Signalen worden gegeven. Go, go, go. Nu zijn wij aan de beurt. De muziek klinkt, rennen naar de Koninklijke tribune met de bomen op de schouders. Goed opletten wanneer we welke passen zetten. De dansers met tentjes wervelen om ons heen. De muziek wordt bombastischer en symboliseert storm op de camping. De bomen zwiepen en dan in een soepele beweging brengen we de bomen weer op de schouders en verdwijnen we achter de coulissen. Op het teken van de regisseur rennen alle deelnemers weer naar het plein om een cirkel te vormen en met een daverend applaus de gasten, de musici en de deelnemers te bedanken. Het Koninklijke gezelschap schudt breed lachend en lovend handen om vervolgens verder te trekken. De Grote Markt loopt leeg. Spanning ontlaadt zich bij het enthousiaste slotwoord van de regisseur. Een daverend applaus voor iedereen. Dit was echt teamwork. Het Koninklijk gezelschap loopt en vaart dan nog door Zwolle. In het Provinciehuis is vervolgens nog een korte nazit georganiseerd voor de Koninklijke familie en genodigden. Voor Staatsbosbeheer is mijn collega daarbij aanwezig. Ikzelf loop na het opruimen nog even door de stad. Met de blauwe Koninklijke bus rijdt het gezelschap tegen twee uur het centrum uit. Ik kan nog enkele foto’s maken van dit uitzwaaien. Thuis gekomen bekijk ik de TV- uitzendingen. Een zonnig en droog feestelijk Zwolle. Blije mensen, een enthousiast Koninklijk gezelschap en een geweldige promotie van onze mooie provincie Overijssel. Een geweldige opsteker!

Mede namens mijn collega’s Denny Kroeze, Jeroen Oostenbroek, Jos kloppenburg, Irene van de Linde, Nico Arkes en Egbert Beens kijken we terug op een prachtig mooie dag.

Kijk voor de uitzending op: http://www.uitzendinggemist.net/aflevering/352071/Nos_Koningsdag.html

Met vriendelijke natuurgroeten,                                                                                IJsselboswachter Anja Nijssen

 

reageren

geef een reactie

 • Harry Nijssen
  2 mei 2016 om 12:06

  Anja een schitterend verhaal.

 • Roelof Heringa
  29 april 2016 om 08:52
 • Ans Naber
  29 april 2016 om 08:00

  We hebben jullie gezien, leuk hoor!!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog