www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

NATUURBELEVING voor mij

3 mei 2016 Communicatieadviseur Gerard van Breemen in Overijssel

Natuurbeleving is de laatste jaren één van de speerpunten van Staatsbosbeheer. Allerlei voorzieningen en lesprogramma’s worden hiervoor ontwikkeld. Goede zaak want wanneer je de natuur kunt beleven, zal je er liefde en respect voor krijgen en er daardoor goed voor zorgen. De manier waarop je de natuur wilt beleven is voor iedereen anders. Rustig, snel, spectaculair, lang of kort. Hieronder een moment van mij. Dit keer vanaf mijn vakantie-adres.

20160428_194516_klein

Ik sta aan de Zweedse westkust en kijk uit over het water. De zon zakt en een vaal roze gloed ontmoet het blauw.

Het is hier stil, doodstil. Als vanzelf wordt het ook stil in mij. Ver weg kan ik kijken en alles wat mij afgelopen weken zo in beslag heeft genomen geef ik terug aan de ruimte om mij heen. Rotsen liggen in het water. Al eeuwen spoelen zij onder en vallen weer droog. Het zeewier beweegt mee met het ritme van de golven.

En ik, ik sta daar gewoon. Heb niets te betekenen in dit imposante landschap. Wat stelt mijn leeftijd voor in verhouding met de rotsen waarop ik sta? Wat stelt mijn druk zijn voor? De natuur heeft hier al eeuwen het zelfde ritme. Wat stelt mijn invloed op aarde eigenlijk voor? Alles gaat door als ik er niet meer ben.

Zo ga ik op in mijn omgeving en stem mij af op de rotsen en het ritme van de golven. Ik vergeet dat ik er zelf ben en verdwijn in het grote geheel. Voel me verbonden met alles om me heen.

Dat is wat ik het liefste doe op een plek in de natuur waar ik me fijn voel. Noem het voelen, of intuïtief ervaren of beleven…het maakt niet uit. Het is in ieder geval mijn manier van één zijn met de natuur waar ik gelukkig van wordt.

Hoe beleeft u de natuur het liefst?

Ine Nijveld                                                                                                     Boswachter op de Sallandse Heuvelrug en de Borkeld

 

reageren

geef een reactie

 • Roelof Heringa
  3 mei 2016 om 16:04

  Uit eigen ervaring ken ik de westkust van Zweden en zo heb ik hier ook gestaan. Inderdaad zijn dit de momenten dat je stil wordt en je één voelt met de natuur om je heen. Gelukkig kan dit ook in ons eigen land, maar eens elders om je heen kijken is ook fantastisch.
  Ine, dank en blijf genieten!

  • inenijveld
   9 mei 2016 om 15:55

   Leuk dat je dit herkent Roelof!

 • Roel Kiers-Assendorp
  3 mei 2016 om 10:42

  Wat een schoonheid, wat een stilte, wat indrukwekkend. Dat een worden ! Ik doe mijn ogen dicht. Visualiseer en voel me gelukkig. Wens je nog veel van deze momenten toe en dank dat we dit met je mogen delen Ine. Hartelijke groet.

  • inenijveld
   9 mei 2016 om 15:54

   Mooi Roel

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog