www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Onze ambassadeurs op training

2 juni 2016 Communicatieadviseur Gerard van Breemen in Overijssel

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor Staatsbosbeheer. De ruim 5000 vrijwilligers verzetten ongelooflijk veel werk, van beheer tot excursies, van kinderactiviteiten tot inventarisatie. Dankzij de inzet van de vele vrijwilligers genieten vele mensen van onze terreinen, excursies, educatieve activiteiten en buitencentra. Als onze ambassadeur in het veld zijn zij onze oren en ogen in het gebied.

Onze ambassadeurs 20160525_124952_light

In mijn werkgebied de IJsselvallei zijn vele tientallen vrijwilligers actief. Vooral in het beheer en de monitoring van onze terreinen. Op het gebied van voorlichting mogen we al jaren samenwerken met een actieve groep IJsselnatuurgidsen. Deze groep boden we de afgelopen weken een excursietraining aan.

Tijdens de eerste avondbijeenkomst maakten de gidsen (hernieuwd) kennis met Staatsbosbeheer als organisatie en met het vrijwilligerswerk. Dit was een theoretische avond waarin er ruimte was voor plenaire uitwisseling.

De tweede bijeenkomst was workshop gericht. Gedurende de ochtend leerden de deelnemers over de technieken van het opzetten èn geven van een excursie. Deze theorie werd in de middag in het buitenterrein van het Infocentrum geoefend. Elke deelnemer verzorgde een korte presentatie. Het enthousiasme spatte ervan af. En we leerden ook nog allerlei nieuwe weetjes van elkaar. Bijvoorbeeld over ooievaars, over moeilijk onthoudbare paddestoelennamen en over huiszwaluwen.

Afgelopen woensdag trokken we na de koffie er met elkaar op uit om ons in de Duursche Waarden te laten bijscholen. (ook collega Jeroen en ik leerden ervan!) Met in de rugzak een heerlijk lunchpakket van Op Duur liepen we door de Duursche Waarden.

Mijn collega Ger Klijnstra , boswachter ecologie, vertelde wetenswaardigheden over de flora en fauna van het gebied. We zagen bijvoorbeeld de kraaien boven in de schoorsteenpijp de torenvalk plagen. De speciaal aangebrachte nestgelegenheid was eigenlijk bedoeld voor de slechtvalk. Maar ja, de natuur laat zich niet dwingen.

Bij de steenovens vertelde gastspreker Jan Hilferink van het Olster Erfgoed het historische verhaal van de IJssel en de steenovens. Wist u bijvoorbeeld dat de ovens juist in de winter gestookt werden om de stenen te bakken. In de zomerperiode werd de klei gewonnen, opgeslagen en werden de vormelingen aan de wind gedroogd. En wist u dat er op Fortmond een vaste stenige bodemlaag te vinden is waaromheen de IJssel die grote bocht moest maken?

Vervolgens struinden we door het meidoornstruweel. De witte bloesempracht, de bloeiende gele lissen en het geurende watermunt maakten dat we ons in een wildernis ver van de bewoonde wereld waanden.

Bij terugkomst in het Infocentrum boden we elke deelnemer een informatiemap aan, onze nieuwe uitvouwbare folder en de bloemenwaaier van de Duursche Waarden.

Onze gidsen warren al deskundig, maar met deze training werden extra puntjes op de i gezet. Fijn dat Staatsbosbeheer de mogelijkheid voor deze spiksplinternieuwe training kon bieden. We waren zelfs de eerste (proefkonijnen!) Kom dus mee op excursie. Onze IJsselnatuurgidsen zijn voorbereid. En elk jaargetijde zijn er geplande activiteiten of kunt u een aanvraag doen.

Zie www.staatsbosbeheer.nl, www.infocentrumijssel.nl, de informatiepanelen met jaaroverzicht of de flyers met jaaroverzicht in het Infocentrum.

Met vriendelijke natuurgroeten,

IJsselboswachter Staatsbosbeheer Anja Nijssen

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog