www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Leren van elkaar

14 juli 2016 boswachters in Overijssel

Bij Staatsbosbeheer geven we jonge mensen graag de mogelijkheid om in het kader van hun opleiding een kijkje te nemen binnen de organisatie. Het gebeurt regelmatig dat we basisschoolkinderen vertellen over het werk van boswachter, helpen bij een spreekbeurt of vragen beantwoorden voor een werkstuk. Maar ook scholieren van het middelbaar onderwijs kloppen wel eens bij ons aan…

Daniël Mensink, Simon Dasselaar en Daan Podt, VWO-scholieren aan CSG Reggesteyn in Nijverdal, benaderden ons vorig jaar. Zij wilden graag een opdracht doen voor het vak Onderzoek & Ontwikkeling.  Zij spraken met collega Gert-Jan af dat ze onderzoek zouden doen naar de mogelijkheden om jongeren meer te betrekken bij de (eigen) omgeving en hen meer het bos in te krijgen.

Na een periode van onderzoek presenteerden zij een plan voor meerdere wandelingen en activiteiten. Het bijzondere van het concept van Daniël, Simon en Daan is dat er onderweg op meerdere plaatsen QR-codes geplaatst worden. In de QR-codes kan informatie over het gebied, leuke opdrachten voor kinderen of andere informatie gestopt worden. Met behulp van een app op de smartphone is de informatie te lezen. De wandeling wordt op deze manier interactiever. De verwachting is dat dit het voor jongeren aantrekkelijker maakt om de natuur in te gaan.

Na afronding en het presenteren van de onderzoeksgegevens in een rapport besloten de jongens dat ze wel tot uitvoering van hun plannen wilden overgaan! Er zijn diverse routes ontwikkeld, uitgezet en er zijn leuke opdrachten bedacht. Op het Schaapscheerdersfeest vorige maand hebben we twee QR-routes uitgetest. Resultaat: veel enthousiaste reacties!

Namens Staatsbosbeheer heb ik Daniël, Simon en Daan, na de presentatie op school, bedankt voor hun inzet bij het onderzoek en de uitwerking. Voor ons leuk om van de doelgroep zelf te leren hoe zij natuur beleven en waar wij rekening mee kunnen houden!

Kees Jan Westra, Boswachter publiek Salland

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog