www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Meeuw telt ganzen in het Haaksbergerveen

20 juli 2016 boswachters in Overijssel

Het Haaksbergerveen is een groot hoogveengebied aan de Duitse grens nabij Haaksbergen. In het veen vinden ganzen rust en op de omliggende gronden foerageren ze. Omdat wij het belangrijk vinden om de populatiegrote te monitoren doen we ieder jaar mee aan de landelijke ganzentelling samen met de lokale Wildbeheereenheid (WBE). Het gebied is echter zeer nat en uitgestrekt, hierdoor kun je veel vennen en waterpartijen niet mee tellen. Daardoor mis je grote groepen ganzen en krijg je geen compleet beeld van de populatieomvang. Daarom hebben wij er dit jaar voor gekozen om Robert Musters erbij te betrekken, deze man is namelijk in het bezit van een hypermoderne kunstmeeuw welke is uitgerust met gps en een HD-camera.

telling Kobus
De kunstmeeuw Kobus, extreem licht van gewicht. Nog geen kilo!

Een aantal dagen van te voren zijn we gaan testen met de vliegende kunstmeeuw in het Haaksbergerveen. Al gauw hadden we een passende koosnaam bedacht voor deze kunstmeeuw: “Kobus” het symbool van Terschelling. De testvlucht was bedoelt om te kijken of je zonder verstoring van alle aanwezige fauna, op deze manier toch vogels kan monitoren/tellen.

Wat ons gelijk opviel is dat Kobus een natuurlijke uitstraling heeft en geen verstoring opwekt tijdens de vlucht. Robert Musters heeft ook specifiek voor een meeuwachtige gekozen omdat deze vogel in de natuur ook geen directe bedreiging vormt.

Middels een speciale bril kan je meekijken tijdens de vogelvlucht van Kobus. Zo zie je direct wat er allemaal in het gebied aanwezig is. Daarnaast wordt er een HD-filmopname gemaakt welke je vervolgens terug kan kijken op kantoor. Zo kun je dus nadien zien hoeveel ganzen er op een ven aanwezig zijn. Uit de filmopname zijn ook “snapshots” gemaakt.

telling3
Boswachter Bas van Noord kijkt mee door de ogen van Kobus

Op 16 juli zijn we daadwerkelijk aan de slag gegaan in samenwerking met de plaatselijke WBE en hebben onze bijdrage geleverd met het tellen van ganzen in het Haaksbergerveen. Dit was een groot succes! Niets is namelijk verstoord en naderhand hebben we de beelden en opnames terug gekeken.
Afgerond zijn er dit jaar rond de driehonderd grauwe ganzen geteld. Volgend jaar gaan we zeker weer tellen met Kobus!

Bas van Noord, boswachter ecologie Salland Twente

reageren

geef een reactie

  • Ruud Kleinman
    9 maart 2017 om 16:09

    Geachte heer Van Noord,

    Ik werk bij waterschap Rivierenland bij de afdeling Muskusrattenbeheer. Waterschap Rivierenland voert de muskusrattenbestrijding ook uit voor 3 andere waterschappen, waaronder Rijn en IJssel en daarom benader ik u voor het gebied rond het Haaksbergseveen. Wij, in het bijzonder de teamleider Ruben Verwoert, zou graag een overleg met u hebben over de mogelijkheden om het betreffende gebied te bewerken. Zou u contact met mij op kunnen nemen zodat er een overleg gepland kan worden. Mijn e-mal adres is: r.kleinman@wsrl.nl, tel. nr. 0613575768. Alvast bedankt voor de door u te nemen moeite.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog