www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Snaaiende lepelaars

3 augustus 2016 Boswachter Denny Kroeze in Overijssel

Foto: Boswachter ecologie Ger Klijnstra

Moet je naar verre buitenlanden om lepelaars te zien?
Nee hoor. Ook in onze vogelparadijzen langs de IJssel komen ze voor. En zelfs massaal.

Tientallen lepelaars worden momenteel gespot in de Buitenwaarden van Wijhe. De uiterwaarden zijn nu een waar luilekkerland. Hoge waterstanden tot ver in de zomer. Dus veel vis en kleine snackjes op een presenteerblaadje. Lepelaars bewegen hun bijzondere snavel in het water heen en weer waardoor visjes, wormpjes, weekdieren en kreeftjes gevangen worden. De snavel is rijk aan gevoelige zenuwuiteinden waardoor de prooi via tast en minder via zicht gevangen kan worden. Voor dit blog raadpleegde ik mijn oude vertrouwde Petersons vogelgids (en andere bronnen) en leerde dat de lepelaar een zomergast is en in augustus en september weer weg trekt. Lepelaars broeden op slechts enkele plaatsen in Europa. Snel nog genieten dus van deze prachtige sneeuwwitte vogel met de spatelvormige snavel. De tientallen foeragerende lepelaars in de uiterwaarden laten zien dat het goed gaat met deze mooie vogel.

Onze vogelvrijwilliger Piet Schermerhorn en boswachter ecologie Ger Klijnstra troffen in onze terreinen echter nu nog broedgevallen aan. In uitgegroeide verscholen wilgenstruiken (vanwege lepelaarprivacy noem ik geen adres) troffen ze lepelaars aan met zowel kleine als wat grotere jongen. En zelfs werd waargenomen dat er een paartje aan het nestelen was. Of misschien waren ze hun plekje alvast voor volgend jaar aan het reserveren? Bijzonder! Lepelaars kunnen pas vliegen op een leeftijd van zeven weken. Zullen de jongen dan op tijd zijn om ook al direct op reis te kunnen? Een geweldige prestatie.

Met vriendelijke natuurgroeten,
IJsselboswachter Anja Nijssen

reageren

geef een reactie

  • harmen
    3 augustus 2016 om 14:49

    ________________________________

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog