www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Technisch weer – deel 2

7 september 2016 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel
peilbuis voor grondwater Luttenbergerven

peilbuis Luttenbergerven

Langzaam voel ik het water mijn bergschoenen in lopen. Aaaah….. Bij elke stap klinkt het ‘glp glp glp’. Hè gets, niet fijn dit, maar wel een goed teken. Ik ben nog steeds in het Luttenbergerven en daar speelt de grondwaterstand een hele belangrijke rol. Zoals de naam al doet vermoeden is dit natte natuur. Het valt niet mee om het grondwater in dit gebied op peil te houden, het ligt namelijk ingesloten door agrarisch gebied. Drainagesystemen en diepe sloten zorgen voor droge akkers en snelle waterafvoer. Gunstig voor het boerenbedrijf. Als natuurbeheerder willen we echter het tegenovergestelde hiervan, namelijk het behouden van de oorspronkelijke grondwaterstand. In de winter is het nat en de zomer iets minder nat.

pijlbuis voor grondwater Luttenbergerven
Zelfs de camera had last van al dat vocht.

Grondwater

Behalve door middel van natte sokken en ‘glp’ geluiden houden wij de grondwaterstand ook bij door middel van meetapparatuur. In het Luttenbergerven staan een aantal peilbuizen. Dit zijn grijze metalen buizen waarin we de grondwaterstand meten. Het meten gebeurd op 2 manieren. Ten eerste handmatig; gewoon door een meetlint tot het grondwateroppervlak te laten zakken. Ten tweede automatisch; er zit een klein hulsje in de buis, diver genaamd. Door de diver wordt elke 6 uur automatisch de waterstand gemeten. Wij zetten de diver in een uitleesapparaat die de gegevens opslaat. Dit laatste gebeurd 3 x per jaar zodat we een duidelijk overzicht krijgen. Ik hoor u denken: maar waarom?

De juiste grondwaterstand is erg belangrijk voor de planten die er in dit hei-schrale grasland staan en de vlinders die erbij horen. Als we nu nog even teruggaan naar het gentiaanblauwtje en de samenhang met klokjesgentiaan en de knoopmieren is de juiste grondwaterstand ook weer essentieel; staat het grondwater te hoog dan zullen de knoopmieren hier niet meer kunnen leven. Als het grondwater echter te veel zakt dan zal de klokjesgentiaan hier niet meer kunnen groeien. Een stabiele grondwaterstand is dus belangrijk.

Maaien

Daarnaast is het belangrijk om dit gebied te maaien, zodat het niet dichtgroeit. Het maaien van de plekken waar de klokjesgentiaan staat kan pas in oktober gebeuren, als de rupsen zich hebben volgegeten en zich bevinden in de mierennesten.
Het gaat om de juiste tijd en de juiste apparatuur….en natuurlijk de juiste bergschoenen 😉

Ine Nijveld, boswachter Sallandse Heuvelrug en De Borkeld

reageren

geef een reactie

 • Jim
  30 september 2016 om 17:07

  Hello! Someone in my Facebook group shared this
  website with us so I came to look it over. I’m definitely enjoying the information. I’m
  book-marking and will be tweeting this to my followers!
  Fantastic blog and fantastic style and design. http://yahoo.org

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog