www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Boswerkzaamheden in ’t Nijendal

21 september 2016 Boswachter Anja Nijssen in Overijssel
aankondiging boswerkzaamheden

aankondiging boswerkzaamheden

Misschien heeft u het al gezien. Op Landgoed ’t Nijendal staan bomen met oranje stippen of strepen.
Geen natuurlijke groei of bloei, maar mensenwerk. Deze stippen of strepen zijn op de bomen gezet omdat deze bomen volgend jaar geoogst gaan worden. Volgend jaar wordt gestart met de zaagwerkzaamheden. Deze zullen verspreid over het hele bos plaatsvinden en enkele maanden in beslag nemen.

Dunning en verjonging

Blessers heten de mensen die boom voor boom bekijken welke boom blijft staan en welke niet. Afhankelijk van de doelstelling van het bos zoeken ze daarvoor nauwgezet de juiste bomen uit. Houtoogst gebeurt door dunning en verjonging. Bij dunning worden er bomen weggehaald om andere bomen de ruimte te geven om goed verder te kunnen groeien. Bij verjonging worden grotere open plekken gemaakt waardoor er in dit geval natuurlijke verjonging kan plaatsvinden. Zo komt er meer diversiteit, licht en lucht in het bos.

Veel toepassingen

Hout uit het bos wordt gebruikt voor bijvoorbeeld woningen, meubels en papier. Kijkt u  eens om u heen hoeveel gebruiksvoorwerpen er van hout gemaakt zijn. Het zal u verbazen hoeveel toepassingen van hout we dagelijks om ons heen gebruiken. En daarom staan er nu oranje stippen en strepen in het bos!

Met vriendelijke natuurgroeten, IJsselboswachter Anja Nijssen

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog