www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Over biodiversiteit gesproken! Welk bedrijf in Overijssel maakt het verschil?

3 november 2016 boswachters in Overijssel
biodiversiteit

Groene Twinkeling

Biodiversiteit gaat niet alleen in Overijssel achteruit maar in de hele wereld. Plant- en diersoorten verdwijnen 1000 keer zo snel als de natuurlijke snelheid. Door toenemende druk van menselijke activiteiten gaat de achteruitgang zelfs zo snel dat wetenschappers waarschuwen voor een massale sterfte de aankomende 250 jaar. Het is hoognodig dat we daar wat aan doen. Gelukkig nemen bedrijven en ondernemers in Overijssel hun verantwoordelijkheid. Het laat hen niet ongemoeid en zij zetten zich in voor biodiversiteit.

Biodiversiteit

Stijgende vervuiling door uitstoot van belastende stoffen, verzuring, vermesting, verdwenen  landschapselementen, versnippering van natuurgebieden en overexploitatie van grondstoffen leggen een grote druk op onze leefomgeving en klimaat. Het resultaat van deze toenemende druk gaat ten koste van biodiversiteit. Een bedrijf kan veel doen om in zijn eigen omgeving deze achteruitgang tegen te gaan. Dit hoeft niet direct op grote schaal te zijn. Een klein begin is een goed begin door biodiversiteit tastbaar te maken. Dat kan door bijvoorbeeld het plaatsen van een bijenhotel, planten van fruitbomen in plaats van struiken of het aanleggen van een houtwal of bosje. Dergelijke concrete activiteiten kunnen groeien naar verankering van aandacht voor biodiversiteit in bestaande managementsystemen.

Prijs

Dit is wat Wehkamp uit Zwolle heeft gedaan en waarvoor zij afgelopen jaar de Groene Twinkeling in ontvangt namen, de biodiversiteitsprijs voor ondernemend Overijssel. Wehkamp investeert in biodiversiteit met een heemtuin die op eigen terrein is aangelegd en initiatieven om bedrijventerrein Hessenpoort natuurlijker en duurzamer te maken. Het bedrijf vervult door het leggen van de verbinding tussen economie en ecologie een voorbeeldfunctie voor andere bedrijven.
Eerder won Unipro uit Haaksbergen de biodiversiteitsprijs onder meer omdat zij zorgen dat bermen met elkaar in verbinding staan en zij insectenhotels en een salamanderpoel hebben aangelegd op het terrein. Maurice Beijk van Unipro kijkt met plezier terug op het winnen van de prijs: “We zijn er nog steeds heel erg mee verguld. Het is echt een schouderklopje voor al onze inspanningen.”

Groene Twinkeling, de biodiversiteitsprijs voor ondernemend Overijssel

Landschap Overijssel, NMO, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer loven ook dit jaar het bedrijf uit Overijssel met de grootste inzet voor biodiversiteit met de Groene Twinkeling. De ereprijs wordt voor het zesde achtereenvolgende jaar uitgereikt op donderdag 26 januari 2017 in het mooie heidelandschap bij het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug in Nijverdal.

Met de Groene Twinkeling laten de vier Overijsselse natuurorganisaties zien dat ondernemerschap en biodiversiteit goed samengaan. Bovendien hopen zij bedrijven te stimuleren zich in te zetten voor biodiversiteit in hun omgeving. Op 5 december worden drie ondernemers genomineerd en bekendgemaakt op www.landschapoverijssel.nl/groenetwinkeling.

Doe mee en verras ook een bedrijf in Overijssel door het hier voor te dragen!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog